Od malih i srednji poduzeća tek svaka peta prijava, a SME Fond daje 27,1 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 28. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DZIV će pojačati promotivne aktivnosti radi intenzivnijeg korištenja financijske potpore.

Prijave patenata Europskom patentnom uredu (EPO) lani su porasle za 2,5% – na 193.460, što je novi rekord, pokazuje Statističko izvješće za 2022. Iako skromno ovo je povećanje ohrabrujuće kada se uzmu u obzir izazovi u mnogim industrijskim sektorima i zemljama tijekom 2022.

Najveći broj europskih patentnih prijava zaprimljen je iz SAD-a (25%), Njemačke, Japana, Francuske i Kine koja je posljednjih 5 godina udvostručila broj prijava. Broj prijava iz 39 država članica EPO-a je nepromijenjen, a čini 44% patentnih prijava.

Huawei vodeći prijavitelj

Hrvatska bilježi rast od 18,5% u broju podnesenih prijava, ali s 32 prijave u 2022. u odnosu na 27 prijava u 2021. ostaje na 26. mjestu od 27 članica EU, dok zauzima 31. mjesto između 39 članica EPO-a što je za jedno mjesto napredak u odnosu na 2021.

U odnosu na broj prijava na milijun stanovnika također je napredovala te je 39. među top 50 zemalja iz kojih je EPO u 2022. zaprimio prijave, a preklani je bila 41.

S 4505 prijava Huawei je vodeći prijavitelj i gotovo četvrtina svih prijava EPO-u iz Kine 2022. dolazi iz ove kompanije. Na drugom mjestu je LG s 3510 prijava. Qualcomm je s 2966 prijava pretekao Samsung na četvrtom mjestu, a Ericsson je (1827) na petom mjestu. Osim velikih kompanija, 7% prijava je od strane sveučilišta i javnih istraživačkih organizacija. No, svaka peta prijava dolazi od malih i srednjih poduzeća i individualnih izumitelja. Za jačanje ovih aktivnosti važnost raste i financijskim potporama za zaštitu intelektualnog vlasništva, najčešće kao dio financijskih shema potpora poticanja inovacija koje uključuju i druge troškove razvoja inovacija. U RH su te sheme operativno u nadležnosti HAMAG-BICRO-a i MINGOR-a za mala i srednja poduzeća te MZO-a za znanstveno-istraživačke organizacije.

Od 2021. djeluje i posebni program financijske potpore EU-a malim i srednjim poduzećima putem tzv. vaučera koje mogu koristiti ciljano za zaštitu svojih prava intelektualnog vlasništva na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

Putem Fonda za mala i srednja poduzeća EU-a (SME Fond) provodi ga Ured EU-a za intelektualno vlasništvo u suradnji s nacionalnim uredima, a u Hrvatskoj to znači u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (DZIV).

115 hrvatskih

malih i srednjih poduzeća koristilo je program potpore EU za zaštitu prava intelektualnog vlasništva

Tako je 2021. i 2022. ovu financijsku shemu koristilo 103 odnosno 115 hrvatskih malih i srednjih poduzeća pa je u određenoj mjeri i to doprinijelo povećanju broja prijava za zaštitu industrijskog vlasništva domaćih prijavitelja, prvenstveno u postupcima za priznanje prava na europskoj razini što uključuje npr. i jedinstveni žig EU-a.

Povećan proračun

Ovogodišnji proračun putem SME Fonda je povećan na 27,1 milijuna eura za potpore malim i srednjim poduzećima iz članica EU-a. Proširen je i opseg usluga za koje se potpore mogu koristiti, primjerice i za podnošenje prijave za europski patent i zaštitu biljnih sorti te usluga pretraživanja patentnog stanja tehnike, a kako doznajemo DZIV će u suradnji s HAMAG- BICRO pojačati promotivne aktivnosti upravo radi intenzivnijeg korištenja ove financijske potpore od strane domaćih malih i srednjih poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close