‘Očajnički trebamo bankovnu uniju’

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2018. u 22:01
Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka, Foto: Reuters

Prvi čovjek najveće njemačke banke apelirao za dovršetak projekta.

Europske banke očajnički trebaju dovršetak bankovne unije kako bi mogle konkurirati najvećim svjetskim financijskim institucijama, smatra Christian Sewing, prvi čovjek vodeće njemačke banke Deutsche Bank. “Moramo ubrzati stvaranje bankovne unije i revitalizirati koncept unije tržišta kapitala u Europi”, izjavio je Sewing sudjelujući na Europskom bankovnom kongresu koji se u petak održao u Frankfurtu, prenosi CNBC.

Podsjetimo, europska bankovna unija pokrenuta je 2012. nakon neugodnih iskustava Europe s dužničkom krizom i posljedicama po bankovni, ali i financijski sustav u cjelini. Riječ je o sustavu nadzora i sanacije banaka na temelju pravila koja se primjenjuju u cijeloj Europskoj uniji. Cilj unije je bankovni sektor u eurozoni i na širem području EU-a učiniti sigurnim i pouzdanim te osigurati da se banke čiji je opstanak ugrožen saniraju bez ubrizgavanja novca poreznih obveznika te s minimalnim utjecajem na gospodarstvo.

No, projekt nije dovršen, a još treba biti finaliziran sustav osiguranja depozita u slučaju propasti banaka na razini cijele EU. “Za stvaranje banaka koje Europa treba moramo osnovati veće i ustvari jedinstveno tržište. To je neophodno za upravljanje i organskim rastom i konsolidacijom među europskim bankama, što dugoročno trebamo”, kazao je Sewing.

“Ako se konsolidiramo i digitaliziramo i ako dobijemo malu podršku Europske središnje banke u vidu normalizacije okružja kamatnih stopa, tada će europskim bankama biti olakšan rast i globalna konkurentnost”, smatra Sewing. Podsjetimo, ECB je najavio početak rasta kamatnih stopa idućeg ljeta. Trend konsolidacije među europskim bankama već je započeo, posebno u Italiji i Španjolskoj. Međutim, motiviran je financijskim problemima i potrebom izbjegavanja bankrota.

Komentirajte prvi

New Report

Close