Obveznički fondovi gube na popularnosti

Autor: Tomislav Pili , 24. lipanj 2021. u 22:00
Foto: DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Financijaši smatraju da smo možda na početku trenda tranzicije ulagača prema rizičnijim fondovima.

Čini se da su domaći ulagači nakon više od pet godina počeli okretati leđa do sada najpopularnijim obvezničkim investicijskim fondovima.

Kako stoji u svibanjskom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), prvi puta od kolovoza prošle godine neto priljev u dioničke fondove nadmašio je iznos uložen u obvezničke fondove.

Naime, prošloga mjeseca razlika u izdanim i otkupljenim udjelima dioničkih fondova iznosila je 43,8 milijuna kuna, a obvezničkih 40,1 milijun kuna, pokazuje izvješće.

Do sada bili prvi izbor

Uobičajeno je mjesečni neto priljev u obvezničke fondove za nekoliko puta nadmašivao ulaganja u dioničke. Podsjetimo, ulagačima koji su dovoljno hrabri da dio svoje ušteđevine oplode na tržištu kapitala niskorizični obveznički fondovi do sada su bili prvi izbor.

Značajan uspon njihove imovine traje još od 2015. godine. Međutim, monetarna politika koju vode velike središnje banke toliko je snizila kamatne stope, a time i prinose na obveznice, da je za tu vrstu fondova, kako kažu financijaši, “igra gotova”. Iako su na mjesečnoj razini ostvarili rast prinosa, gotovo svi obveznički fondovi za 2021. bilježe negativan rezultat, pokazuju podaci Hrportfolija.

Predstavnici fondovske industrije u neslužbenom razgovoru smatraju da svibanjski podaci možda ukazuju da smo na početku trenda tranzicije ulagača iz obvezničkih u nešto rizičnije mješovite te dioničke fondove.

“Primjerice, prinos na domaće državne obveznice dospijeća do pet godina trenutno je na nuli, tako da obveznički fondovi teško mogu ostvariti ikakav pozitivan prinos”, kaže jedan fond menadžer.

Rast imovine od 0,7 posto

Hanfino izvješće pokazuje da je ukupna neto imovina otvorenih investicijskih fondova na kraju svibnja iznosila 19,8 milijardi kuna te je bila za 0,7 posto viša nego prethodni mjesec. Tome su ponovno doprinijele pozitivne neto uplate od 163,4 milijuna kuna, koje su zabilježile sve kategorije fondova.

“Uz neto uplate rastu neto imovine fondova pozitivno su doprinijela i pozitivna tržišna kretanja. Najviši mjesečni prinos od 2,13 posto ostvarili su dionički fondovi, dok su mjesečni prinosi obvezničkih, mješovitih i ostalih fondova bili između 0,07 i 0,24 posto”, stoji u osvrtu iz izvješće.

Neto imovina obvezničkih fondova na kraju svibnja činila je 74,7 posto ukupne neto imovine svih fondova, dok su dionički i mješoviti fondovi činili 10,1 posto, odnosno 5,8 posto ukupne neto imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close