Obveznička kategorija fondova teško da će opet ‘obilno’ rasti

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2018. u 22:01
Damir Grbavac, predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima/Nel Pavletić/PIXSELL

Bolji rezultati su posljedica i ekspanzivnih politika središnjih banaka koje idu na ruku ulaganjima u obveznice.

Odlični prinosi najkonzervativnije kategorije C obveznih mirovinskih fondova iznenađuju i same mirovince, ali upozorovaju kako je u narednim godinama takve rezultate nerealno očekivati.

Kako je pokazano na prošlotjednoj prezentaciji rezultata mirovinskih fondova, kategorija C, izložena isključivo obveznicama, ostvarila je prošle godine prinos od 6,08 posto čime je nadmašila i najbrojniju kategoriju B s 3,08 posto, ali i 4,57 posto prinosa kategorije A koja je zbog izloženosti dionicama zamišljena za sve članove koji traže više prinose, uz naravno viši rizik.  

Nemaju se čega sramiti
Ako se pogledaju rezultati od početka rada u kolovozu 2014. godine, fondovi kategorije C također se nemaju čega sramiti. Naime, ostvarili su prosječan godišnji prinos od 6,93 posto što je više od 5,76 posto prinosa kategorije B te slabije od 8,95 posto prinosa kategorije A.

Osvrćući se na te rezultate, predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac istaknuo je kako kategorija C ostvaruje "bolje rezultate od očekivanja". Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživanja Erste banke, pojašnjava kako je proteklih nekoliko godina investiranju u obveznice općenito pogodovalo globalno okruženje ekspanzivnih monetarnih politika središnjih banaka i okruženje niskih kamatnih stopa.

Smanjivanje ranjivosti
"U kontekstu ulaganja u hrvatske obveznice, dodatan pozitivan doprinos povratu imalo je postupno smanjivanje premije rizika Hrvatske, a kao posljedica poboljšavanja makroekonomskih fundamenata, prije svega oporavak gospodarskog rasta, smanjivanje fiskalnih, ali i vanjskih ranjivosti", ističe Kovač. Na pitanje mogu li se ovakvi rezultati nastaviti u slučaju podizanja hrvatskog kreditnog rejtinga, Damir Grbavac kaže kako poboljšanje rejtinga i kretanje prinosa na hrvatske obveznice može djelomično kompenzirati očekivani efekt povećanja kamatnih stopa na referentnim tržištima.

"Međutim, očekivanje da će se prinosi kategorije C zadržati na razini prinosa 2017. ili prosječnih prinosa od njihovog početka bilo bi nerealno", kaže Grbavac. Prema podacima za prosinac Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, u kategoriji C za mirovinu štedi 27.694 članova.

Komentirajte prvi

New Report

Close