Novim koridorom izvezli 700.000 tona žitarica

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 23:00
Foto: reuters

Sporazum o izvozu žita, sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske, istekao je u srpnju, a Rusija ga je odbila obnoviti.

Otprilike 700.000 metričkih tona žitarica izvezeno je kroz novi ukrajinski crnomorski izvozni koridor otkako je počeo s radom u kolovozu, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede. Ukrajina je pokrenula “humanitarni koridor” kako bi oslobodila brodove namijenjene afričkim i azijskim tržištima i zaobišla de facto blokadu, nakon što je Rusija ovoga ljeta napustila sporazum koji joj je jamčio izvoz žita za vrijeme rata. Visoki poljoprivredni dužnosnik rekao je kasnije tog mjeseca da se razmatra korištenje druge rute za isporuke žitarica.

“Tijekom rada novog koridora, 38 brodova uplovilo je u luke, a više od 30 ih je izašlo. Naravno, ne svi sa žitom”, kazao je ministar poljoprivrede Mikola Solski u ponedjeljak navečer. “Ipak, uspjeli smo izvesti gotovo 700.000 tona žitarica”, dodao je.

Sporazum o izvozu žita, sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske, istekao je u srpnju, a Rusija ga je odbila obnoviti. Moskva je tada tvrdila da nije ispunjen zahtjev za ukidanjem sankcija na ruski izvoz žita i gnojiva. Ukrajina je izvozila do 3 milijuna tona hrane mjesečno putem koridora dok je djelovao, a njezin ukupni izvoz hrane, uključujući alternativne rute, dosezao je do 6 milijuna tona mjesečno. Solski je rekao da je Ukrajina u rujnu izvezla 2,3 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda iz malih ukrajinskih riječnih luka na Dunavu. Dodao je da je ukupni izvoz hrane prošlog mjeseca iznosio 3,6 milijuna tona.

Inače je ukrajinski izvoz žitarica u kolovozu tijekom sezone koja je započela u srpnju a završava u lipnju 2024. godine, dosegao 2,56 milijuna metričkih tona, dok je u istom razdoblju prošle sezone bila dva milijuna tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close