Novi vlasnik Hypa kupio Intesin biznis vezan uz obradu kartičnih transakcija

Autor: Ana Blašković , 04. svibanj 2016. u 07:44
Kupac je Mercury UK Holdco u vlasništvu konzorcija u kojem je i Advent

Intesa Sanpaolo Card ima 362 radnika, uglavnom u Zagrebu, a PBZ kao suvlasnik prodaje svojih 31, 2 posto.

Najveća talijanska retail banka Intesa SanPaolo, vlasnica PBZ-a, prodaje svoj biznis procesuiranja kartičarskih transakcija. Riječ je o dvije kompanije: talijanskom Setefiju i domaćem Intesa Sanpaolo Cardu za 1,035 milijardi eura u 'kešu', službeno je objavila banka. 

 

1,03milijardi

eura isplatit će tri PE fonda talijanskoj Intesi

Transakcija do kraja godine
Kupac je Mercury UK Holdco Ltd., u vlasništvu konzorcija private equity trojke Adventa (kod nas poznatog kao novi vlasnik Hypo grupe), Bain Capitala i Clessidre, čija je ponudila nadmašila onu londonski konkurenata CVC-a i Permire. Transakcija bi trebala biti okončana do kraja godine nakon što regulatori daju zeleno svjetlo. Bain i Advent u portfelju imaju tvrtke za platne usluge, talijanski Istituto Centrale delle Banche Popolari, nordijski Nets, a na Londonsku burzu izlistali su tvrtku Wordpay koja je bila najveći otočki IPO u 2015. Budući da je PBZ jedan od osnivača i vlasnika Intesa SanPaolo Carda, lokalna je podružnica pokrenula postupak prodaje svojih 31,2 posto dionica tvrtke koja osnovane 2009. sa sjedištem u Zagrebu i slovenskom Kopru. 

Rade za 13 banaka u regiji
Tvrtka procesira kartičarske transakcije za American Express, Visu, Visu Electron, Mastercard i Diners za 13 banaka u regiji, od Slovačke, preko Rusije do Albanije i Egipta. U njoj su zaposlena 362 djelatnika, uglavnom u Zagrebu, a u 2015. ostvarila je 29,5 milijuna kuna dobiti. Jedan od uvjeta prodaje jest da Intesa idućih  deset godina koristi usluge kartičnog procisiranja upravo preko mreže Setefija i ISP Carda, čije su operacije prošle godine generirale 170 milijuna euran opertivne dobiti i neto dobit od oko 60 milijuna eura.  

Kad bude okončana, prodaja će Intesi u završnom konsolidiranom rezultatu za 2016.  godinu donijeti kapitalnu dobit od 895 milijuna eura. Inače, prije dva tjedna Intesa je objavila da će uplatiti između 800 milijuna i milijarde eura u talijanski fond Atlante, koji se formira za spašavanje posrnulih konkurenata, a tu platformu će koristiti za prodaju portfelja loših kredita po knjigovodstvenoj cijeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close