Moćni mirovinac svakom članu uvećao mirovinu za 20.000 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2021. u 06:33
Nicolai Tangen, izvršni direktor norveškog državnog mirovinskog fonda/REUTERS

Na kraju lipnja dionički portfelj činio je je 72,4 posto ulaganja, obveznički 25,1 posto, a fond nekretnina 2,4 posto.

Norveški državni mirovinski fond objavio je da je u prvoj polovini godine ulaganjima povećao mirovinsku štednju građana za 111 milijardi dolara, upozorivši ujedno da bi podizanje kamatnih stopa zbog inflacije moglo donijeti velike gubitke.

Fond ulaže prihod od prodaje nafte u dionice, obveznice i nekretnine, trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1,4 bilijuna dolara i najveći je u svijetu.

Na kraju lipnja dionički portfelj činio je je 72,4 posto ulaganja, obveznički 25,1 posto, a fond nekretnina 2,4 posto. Nedavno su formirali i portfelj obnovljivih izvora energije, čiji je udio u ukupnim ulaganjima sredinom ove godine iznosio 0,1 posto.

U prvoj polovini ove godine fond je ulaganjima uprihodio 990 milijardi norveških kruna (111 milijardi dolara), uz prinos od 9,4 posto, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u prvom redu energetskih, financijskih i tehnoloških tvrtki, navodi se u priopćenju.

To znači da su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznos mirovinske štednje svake građanke i građanina Norveške, uključujući djecu, povećali za 20.000 dolara.Čelnik fonda upozorio je da bi naznake inflacije u plaćama, vozarinama i cijenama sirovina mogle rezultirati znatno višim kamatnim stopama širom svijeta.

“U cjelini gledano, visoke kamatne stope negativno će utjecati na portfelj fonda preko tržišta obveznica i tržišta dionica istodobno”, izjavio je za Reuters izvršni direktor fonda Nicolai Tangen nakon predstavljanja rezultata u prvoj polovini godine.

Do sada je pad u obvezničkom portfelju obično bio uravnotežen rastom u dioničkom portfelju i obratno, a ovaj puta oba bi portfelja mogla istodobno bilježiti pad, objasnio je Tangen. “Mogli bismo svjedočiti padu kakav nismo vidjeli nikad dosad”, upozorio je Tangen.

Komentirajte prvi

New Report

Close