Poslovna 2021.
Ante Žigman

Normalno ili ne, nije bitno. Definitivno će biti – novo

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na kraju godine u kojoj se dogodilo sve što nitko nije mogao predvidjeti vrlo je nezahvalno bilo što predviđati jer jedino je greška procjene izvjesna.

Ono što se sa sigurnošću može istaknuti je da će nakon pandemije i sistemskih šokova u svim segmentima gospodarstva lokalno i globalno uslijediti jedno novo razdoblje. Doći će do izmjene paradigme u svim segmentima društvenog života, počevši od zdravstva i politike pa do ekonomije i biznisa.

Takvo novo okruženje zahtijeva nastavak izraženih promjena u načinu poslovanja privatnog i javnog sektora.

Ubrzana digitalizacija, novi lanci vrijednosti, novi proizvodni procesi i proizvodi, novi oblici rada, novo održivo poslovanje morat će se nastaviti. Regulatori će uvesti novu regulativu – digitalni paket EU-a, Unija tržišta kapitala, nova održiva regulativa – ESG. Od financijskog sektora će se tražiti da svojim glasovima (novac za investicije) nagradi one koji poštuju nova pravila, a kazni one koji se ne prilagođavaju novom normalnom.

Nakon gospodarskog pada u 2020., za koji nije ni bitno koliki će točno biti, jer sigurno je da će biti jedan od najvećih u povijesti, 2021. donijet će ekonomski oporavak.

Takav je scenarij neminovan jer svakodnevno dobivamo nove vijesti o učinkovitosti cjepiva koje će vjerojatno za Božić obradovati one kojima je najpotrebnije, dok će dio oporavka odraditi mjere za pomoć gospodarstvu kroz programe EU-a.

Nije popularno licitirati na temu oblika ekonomskog oporavka, no za očekivati je kako to neće biti brz i strelovit proces. Ono što je izvjesno jest da će u brzini i snazi oporavka gospodarstva prednjačiti one zemlje koje budu fleksibilnije i prilagodljivije novom normalnom.

Koronakriza je pokazala svu ranjivost monokulturne ekonomije oslonjene na uslužne djelatnosti (turizam) koja uvelike ovisi o ponašanju inozemnih gostiju i njihovoj percepciji sigurnosti Hrvatske.

Stoga je nužan pomak poslovanja u digitalnom smjeru i stvaranje novih proizvoda veće dodane vrijednosti – IT segment, električni prijevoz i sl. Novo normalno treba iskoristi kao pravu priliku za promjenu obrasca ekonomskog rasta, što je potrebno napraviti bez odgode u okružju povijesno niske cijene novca, koju će sva gospodarstva nastojati iskoristiti i time se što bolje dugoročno pozicionirati kako bi spremno dočekala buduće izazove.

New Report

Close