‘Noćna mora uoči Božića’: Apple zaustavio proizvodnju iPhonea

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2021. u 12:31
Foto: Unsplash

Još prije nekoliko mjeseci mrežom su kružile informacije kako je Apple jedna od rijetkih kompanija koja je uspjela izbjeći taj problem, no u međuvremenu se situacija promijenila i za njih.

Posljednji kvartal svake godine za većinu kompanija vrijeme je kada je najveća potražnja i prodaja uređaja. Tijekom crnog petka i blagdanskog šoping razdoblja okreću se milijarde dolara, a s obzirom na to da Apple svaki rujan predstavlja nove modele iPhonea, posljednja tri mjeseca u godini vrijeme su kada je najveća potražnja i za njihovim telefonima.

No umjesto, kako je to proteklih godina bilo uobičajeno tijekom predblagdanskih mjeseci, brojnih prekovremenih radnih sati u tvornicama u kojima se proizvode njihovi telefoni, prvi put u više od deset godina na nekoliko je dana zaustavljena proizvodnja iPhonea. Azijski mediji to su slikovito opisali “noćnom morom uoči Božića”, a razlog za to svima je dobro poznat – nestašica čipova. Još prije nekoliko mjeseci mrežom su kružile informacije kako je Apple jedna od rijetkih kompanija koja je uspjela izbjeći problem nestašice čipova, no u međuvremenu se situacija promijenila i za njih.

Naravno, na udaru nestašice čipova nisu samo Appleovi telefoni, već se situacija odrazila i na tablete (koji su također tražena roba tijekom blagdanskog šopinga), Macove i Appleovu periferiju.

Novi izvještaj Nikkeija tako kaže da je proizvodnja u rujnu i listopadu bila dvadesetak posto manja od planirane te je Apple smanjio očekivanja s oko 95 milijuna novih iPhonea na između 83 i 85 milijuna. Također, osim posljednjeg modela, smanjena je i proizvodnja starijih modela – i to za oko 25 posto tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Zbog te situacije i pada proizvodnje, iz Applea vrše pritisak na svoje partnere, dobavljače i proizvođače kako bi u prosincu i siječnju povećati proizvodnju iPhonea. Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti prodajne brojke Cookove tvrtke u posljednjem ovogodišnjem kvartalu te koliko će nestašica čipova i komponenti zaista utjecati na njihovo poslovanje i prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close