Njemački proizvođači automobila ‘kreću u borbu’: “Potez EU-a nije od velike pomoći”

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 06:33
Foto: Reuters

Premium marke poput Porschea relativno su rijetki izvoznici automobila u Kinu.

Njemački proizvođači automobila “borit će se” protiv svakog potencijalnog rata carinama između Bruxellesa i Pekinga, poručio je glavni financijski direktor Porschea, jednog od nekolicine europskih brendova koji ne proizvode automobile u Kini. Napetosti između Pekinga i Bruxellesa rastu nakon što je EU prošlog mjeseca najavila istragu o kineskim subvencijama tamošnjih električnih vozila, upozoravajući da će Europa biti “preplavljena” umjetno jeftinim automobilima.

“Kao snažna njemačka automobilska zajednica, želimo se boriti i borit ćemo se protiv svih novih carina”, rekao je Lutz Meschke. Rekao je da potez EU-a “nije od velike pomoći” za blok općenito, posebno ne za Njemačku koja se oslanja na izvoz u Kinu.

Njemački proizvođači ostvaruju veliki dio prodaje i profita u toj zemlji. Prodaja u Kinu činila je trećinu ukupne prodaje automobila BMW-a prošle godine te gotovo 40 posto prodaje Mercedes-Benza i Volkswagena. Pokretanje istrage tumači se kao pobjeda Francuske budući da su proizvođači automobila poput Stellantisa i Renaulta daleko slabije prisutni u Kini od njemačkih rivala.

Premium marke poput Porschea relativno su rijetki izvoznici automobila u Kinu. Većina stranih proizvođača, uključujući i Volkswagen, okrenula se lokalnoj proizvodnji većine vozila koja se prodaju u Kini.

Porsche, koji ostvaruje oko trećine prodaje u Kini, rekao je da je broj isporučenih automobila u toj zemlji pao 12 posto u prvih devet mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem 2022. Prihodi tvrtke porasli su u tri tromjesečja 13 posto na godišnjoj razini, na 30,1 milijardu eura, a operativna dobit grupe devet posto na 5,5 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close