Njemački guverner zatoplio odnose s europskom bankom

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2019. u 22:00
Jens Weidmann, guverner njemačke središnje banke/REUTERS

U Bundesbank shvaćaju da neprijateljstvo prema ECB-u može biti i kontraproduktivno.

Podrška guvernera Bundesbanke Jensa Weidmanna donedavnom predsjedniku Europske središnje banke (ECB) Mariju Draghiju zbog medijskih napada na njega pokazuje da je u Njemačkoj porasla svijest kako neprijateljstvo prema monetarnoj politici u eurozoni može biti kontraproduktivna.

Nakon što je ECB u rujnu dodatno snizio kamatne stope, najprodavaniji njemački tabloid Bild objavio je karikaturu Marija Draghija kao "Grofa Draghile", vampira koji siše depozite njemačkih štediša. 

Jens nije sretan
Kako prenosi Financial Times riječi glasnogovornika Bundesbanke, guverner Jens Weidmann izjavio je kako "nije sretan zbog uredničke opreme". Iako je rujansku odluku ECB-a ocijenio kao kockanje sa financijskom stabilnošću eurozone, Weidmannovu podršku Draghiju analitičari tumače kao znak da Bundesbank zabrinjava mogućnost gubitka povjerenja javnosti, što bi bilo teško popraviti.

"Njemačka klizi u opasnu protueuropsku, protuECB-ovsku histeriju koja prijeti narušavanju ECB-ove vjerodostojnosti, eura te na kraju i cijele Europe", ističe za FT Marcel Fratzscher, bivši dužnosnik ECB-a u Draghijevu mandatu koji sada vodi berlinski Institut za ekonomska istraživanja. Valja naglasiti kako Jens Weidmann nije bio usamljen u kritici posljednjih poteza ECB-a: čelnici francuske, nizozemske i austrijske središnje banke također su bili protiv daljnjeg snižavanja kamatnih stopa.

No, kritike monetarne politike koju vodi ECB već su godinama najglasnije u Njemačkoj, ponajviše na temu spašavanja rastrošnih perifernih južnih članica eurozone na štetu štediša na sjeveru. Neki promatrači medijske napise u njemačkim novinama uspoređuju s nizom tekstova koji su objavljeni u britanskim medijima nekoliko godina prije referenduma o brexitu, a u kojima se sustavno napadala politika Bruxellesa. "Mene brine što imamo udaljavanje između Njemačke i ECB-a", kaže Jörg Asmussen, berlinski ekonomist i nekadašnji zamjenik ministra financija Wolfganga Schäublea.   

Prvi govori u Njemačkoj
No, istekom mandata Mariju Draghiju i dolaskom Christine Lagarde, odnosi između Njemačke i ECB-a nisu više tako hladni. Važnosti dobrih odnosa s Berlinom svjesna je i Lagarde koja je prva dva javna istupa održala u Njemačkoj. Prvi je bio na događaju u čast Wolfganga Schäublea, a drugi na bankovnoj konferenciji u Frankfurtu gdje je simpatije zadobila početkom govora na njemačkom jeziku.

Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka njezin je frankfurtski govor ocijenio kao "jedan od najohrabrujućih" koji je čuo u posljednjih nekoliko godina. Valja podsjetiti kako je Sewing prije nekoliko mjeseci izjavio kako će rezanje kamatnih stopa otvoriti duboke podjele u društvu i mogu uništiti financijski sustav. Lagarde je osigurala malo manevarskog prostora u polemici oko monetarne politike obećanjem da će pokrenuti strateški pregled  ECB-ovih glavnih ciljeva. "Pred Lagarde su golemi izazovi – ne samo u Njemačkoj", smatra Katharina Utermöhl, starija ekonomistica u njemačkom osigurateljnom divu Allianzu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close