Njemački autoklub objavio listu: Ovo su automobili koji se najčešće kvare

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2020. u 15:39
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U višoj klasi pouzdani su Audi A6 i BMW serije 5.

Prošle godine Njemački autoklub (ADAC) odradio je čak 3.7 milijuna intervencija pomoći na cesti i tako kreirao jednu od najpouzdanijih baza podataka. S kojim automobilima nema puno problema, a koji se često nalaze na popisu intervencija ADAC-ovih mehaničara? Ovo je možda i najbolja analiza jer pruža informaciju o tome s kojim automobilima nećete imati problema na putu, a za koje postoji vjerojatnost da otkažu poslušnost na cesti, piše HAK Revija.

Ukupno je u statistiku uvedeno 113 modela automobila, a od tog broja 18 se smatra nepouzdanima. Statistički uzorak obuhvaća modelske godine 2010.-2017.

U klasi mikro automobila najpouzdanija je Toyota Aygo, a pohvale zaslužuje i VW Fox. S druge strane, nepouzdan je Smart Forfour (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.) i uz njega se vežu problemi s akumulatorom i alternatorom. Tu je i Fiat 500 s problemima s mjenjačem. Hyundai i10 je odličan u godištima 2010.-2013., a novije generacije su solidne. Solidan je i Ford Ka, a isto vrijedi i za Seat Mii, Škodu Citigo, VW up! te Opel Adam.

Kod malih automobila pouzdanima su se pokazali mnogi i primjerci: Audi A1, Citroen C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini, Mitsubishi Space Star, Peugeot 2008, Renault Captur, Suzuki Vitara i Toyota Yaris. Dva nepouzdana vozila su Hyundai i20, godište od 2011. do 2014. (problemi sa svjećicama i paljenjem) te Opel Meriva iz 2017. godine (problemi sa sustavom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlični su Audi A3 i Q3 ,BMW serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B klasa, CLA i GLA. Od nepremium vozila pohvale zaslužuju Hyundai Tucson, Mitsubishi ASX, Škoda Rapid te VW Beetle. S druge strane, Nissan Qashqai ima ozbiljne probleme s akumulatorom, a Kia Ceed iz 2011. godine je automobil s najviše kvarova na cesti od svih automobila.

U srednjoj klasi odlični su Audi A4, A5 i Q5, BMA serije 3 i 4. Proslavili se nisu Ford S-Max (akumulator, filtar čestica čađi, pumpa goriva i alternator), te Seat Alhambra i VW Sharan (recirkulacija ispušnih plinova).

U višoj klasi pouzdani su Audi A6 i BMW serije 5. Vrlo dobri su Mercedesi Vito, Viano i V klasa. Starije Mercedesove E klase imaju problema s generatorom, akumulatorom pa i defektima s upravljačem. S ovim vozilom situacija se značajno popravlja od 2014. godišta nadalje.

Najčešći kvarovi na automobilima su: akumulatori (41.8%), motori (17.4%) te elektronika (10.6%).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mercedes je po njemačkom ADAC-u bio najkvarljiviji automobil godinama. Znači, broj pokvarenih i ostavljenih na cesti u odnosu na broj registriranih. Najviše su se u postotku kvarili.

New Report

Close