Njemačka tvrtka u financijsko izvješće stavila operativnu dobit prije koronavirusa, EBITDAC

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2020. u 21:59
Stručnjaci ističu da je uračunavanje propuštene zarade iluzija/REUTERS

Njemačka industrijska kompanija Schenck Process dodala 5,4 milijuna eura dobiti za prvo tromjesečje za koju tvrdi da bi je ostvarila da nije bila uvođenja mjera izolacije.

Napori da se relativno loše financijsko izvješće prikaže u što boljem svjetlu dobili su novu dimenziju nakon što su inozemne kompanije uvele novi termin operativne dobiti prije koronavirusa.

Kako piše Financial Times, ovoga je tjedna njemačka industrijska kompanija Schenck Process dodala 5,4 milijuna eura dobiti za prvo tromjesečje za koju tvrdi da bi je ostvarila da nije bila uvođenja mjera izolacije.

Tako je njezina prilagođena operativna dobit – zarada prije kamata, oporezivanja, deprecijacije, amortizacije i koronavirusa (EBITDAC) – iznosila 18,3 milijuna eura što je gotovo 20 posto više nego lani. Kada se ne bi uračunao propušteni dio dobiti, tromjesečni rezultat Schenck Processa lošiji je za 16 posto. Schenckov slučaj nije usamljen.

Kada je američki proizvođač građevinskog materijala Azek prošloga tjedna prikupljao 325 milijuna dolara izdavanjem obveznica, u prospektu je naveo klauzulu koja će mu omogućiti da u budućnosti uračuna izgubljenu zaradu zbog epidemije COVID-19.

Prema podacima konzultantske tvrtke Covenant Review, to je prvi takav slučaj na tržištu korporativnog duga. Međutim, računovodstveni stručnjaci pojašnjavaju kako je to fikcija jer se propušteni prihodi ne mogu više nikada vratiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close