Njemačka građanima ukida državnu subvenciju za struju i plin, ali postoji i dobra vijest

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2023. u 13:10
foto: unsplash

Postoje sumnje da i tzv. Ekonomski i stabilizacijski fond, vrijedan 200 milijardi eura, koji se također financira kreditima, nije u skladu s njemačkim ustavom.

Ustavni sud doveo je u pitanje razne posebne fondove koje su njemačke vlasti financirale kreditima. Među njima su i subvencije potrošačima za struju i plin. Ali dobra vijest je to da padaju veleprodajne cijene energije.

Ideja je bila da uz pomoć državnih subvencija potrošači do proljeća plaćaju relativno podnošljive cijene struje i plina. Ali samo nekoliko dana nakon što je vlada u Berlinu donijela odluku o produženju tog instrumenta uslijedila je odluka ustavnog suda.

Sud je naime sredinom studenog, po tužbi koju je pokrenuo zastupnički klub oporbenih demokršćana protiv Fonda za klimu i transformaciju, presudio da je rebalansom budžeta za 2021. prekršena tzv. dužnička kočnica – pravilo uneseno u njemački ustav kojim se vlada obvezuje da će se zaduživati samo u izvanrednim situacijama.

To znači da se neiskorištena kreditna sredstva iz Fonda za borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa nisu smjela prebaciti u klimatski fond. Drugim riječima: otvorila se rupa u budžetu od 60 milijardi eura.

Povećava se PDV na struju i plin

I to nije sve. Postoje sumnje da i tzv. Ekonomski i stabilizacijski fond, vrijedan 200 milijardi eura, koji se također financira kreditima, nije u skladu s njemačkim ustavom, piše Deutsche Welle.

A sredstva iz tog fonda koriste se, između ostalog, za ograničenja cijena struje i plina za potrošače, dakle za Kočnicu cijene energije. Stvar funkcionira ovako – potrošači plaćaju jednu maksimalnu cijenu, a država ostatak tržišne cijene isplati distributerima struje i plina.

To je bilo posebno značajno otkako u Njemačku više ne stiže jeftini ruski plin te su tržišne cijene preko noći drastično povećane.

Ministar financija Christian Lindner je pak sada, nakon odluke suda, najavio ukidanje Kočnice za cijenu energenata od 1. siječnja. Doduše, socijaldemokrati i zeleni – koalicijski partneri Lindnerovih liberala – imaju nekih primjedbi pa odluka još nije definitivna.

Ona bi značila da će kupci plina i korisnici grijanja iz toplana morati ponovo plaćati punu stopu PDV-a od 19 posto, privremeno sniženu na sedam posto zbog energetske krize.

Mrežne naknade za kupce električne energije također će porasti. Mrežna naknada je naime cijena za korištenje električne mreže i iznosi oko 20 posto cijene struje.

Ali cijene ipak padaju

Dobra vijest je to da cijene plina i struje za krajnje kupce nastavljaju padati. Veleprodajne cijene su od početka godine gotovo prepolovljene i to sada postupno počinju osjećati i potrošači.

Polovina lokalnih opskrbljivača strujom i plinom najavila je da će sniziti cijene od nove godine, objavio je Verivox.de, portal koji uspoređuje cijene različitih ponuđača na tržištu.

Prema toj analizi, od 1. siječnja najavljeno je 430 sniženja cijena, u prosjeku za 13 posto. ‘Za domaćinstva od tri osobe s godišnjom potrošnjom od 4000 kilovatsati, to je smanjenje od oko 287 eura godišnje. U Njemačkoj ima 16,5 milijuna takvih domaćinstava’, navodi stručni portal.

Istovremeno, kako se dodaje, najavljeno je 55 poskupljenja struje od oko pet posto, odnosno prosječno oko 87 eura. To pogađa oko dva milijuna njemačkih domaćinstava.

Sveukupno gledano, 19 milijuna domaćinstava nalazi se u osnovnim oblastima opskrbe sa sniženjima cijena, a 1,9 milijuna domaćinstava u oblastima u kojima se očekuje povećanje cijene plina.

Savjet glasi: Pronađite novog opskrbljivača

‘Prema našim proračunima’, kaže Lundquist Neubauer, energetski stručnjak na portalu Verivox, ‘potrošači bi se zbog svega toga relativno dobro trebali nositi s ukidanjem Kočnice cijene energije.’

Bez nje, troškovi električne energije u Njemačkoj u prosjeku će porasti za samo jedan euro po domaćinstvu godišnje, a za plin u prosjeku 26 eura, kaže Neubauer.

Ali čak se ni to ne mora dogoditi: ‘Potrošači koji imaju starije ugovore često plaćaju previše za struju i plin’, ukazuje stručnjak i savjetuje prelazak kod drugog ponuđača kako bi se uštedjelo.

Sve u svemu, ako od nove godine bude ukinuta Kočnica cijene energije, to će se u prosjeku teško primijetiti na cijenama struje i plina s obzirom na velika pojeftinjenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close