Njemačka će spriječiti da libra bude alternativa euru

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2019. u 22:00
O Facebookovoj valuti raspravljat će danas u Parizu i ministri financija skupine G7/REUTERS

Libra predstavlja veliki problem za monetarnu politiku, smatra njemačka vlada.

Njemačka vlada i središnja banka razmotrit će alate koji im stoje na raspolaganju kako bi spriječili pretvaranje Facebookove digitalne valute libre u alternativu službenim valutama poput eura, piše u utorak tiražni list Bild.

Bild se u izvješću poziva na interni dokument ministarstva financija u kojem se izražava zabrinutost zbog Facebookove najave lansiranja digitalne valute libra. U ministarstvu jučer nisu željeli komentirati Bildovo izvješće, no izvori u vladi rekli su da Facebookova kriptovaluta nedvojbeno predstavlja izazov, između ostalog i za središnje banke. Euro bi trebao ostati jedino sredstvo plaćanja u eurozoni, dodaju.

Podsjetimo, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg u lipnju je najavio uvođenje digitalne valute, koju će kupci od iduće godine moći kupovati službenim valutama poput dolara i eura. Potom bi se libra trebala moći koristiti za kupnju putem Interneta i za prebacivanje novca u inozemstvo, za što se trenutno plaćaju visoke naknade. Aktivisti za zaštitu podataka skeptični su prema Facebookovom projektu a američki ministar financija Steven Mnuchin upozorio je da digitalne valute mogu predstavljati "rizik za nacionalnu sigurnost".

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, francuski ministar financija Bruno Le Maire i guverner britanske središnje banke Mark Carney također su kritizirali libru. Ministri financija skupine sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 raspravljat će o toj temi na današnjem sastanku u blizini Pariza. Iz Facebooka poručuju da će libru lansirati tek nakon što pribave sve regulatorne dozvole i nakon što u cijelosti budu otklonjene sve bojazni. A prvi regulatorni test i to na domaćem terenu predstavnici Facebooka imali su u utorak saslušanjem pred senatskim Odborom za bankarstvo.

Prema najavama, odbor je ispitao Davida Marcusa, voditelja projekta libra o nizu pitanja koje zanimaju regulatore, primjerice kako će libra utjecati na globalnu monetarnu politiku do toga kako Facebook namjerava postupati s podacima korisnika. Do zaključenja broja nije bio poznat ishod saslušanja. Prema tvrdnjama kompanije, Marcus je rekao odboru kako libra neće biti lansirana dok se ne razriješe sve regulatorne nedoumice, ističe Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close