Njemačka carina koči izvoz ovih proizvoda u Kinu

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2023. u 13:31
foto: unsplash

Njemački dobavljač opreme za proizvodnju čipova Suess MicroTec snizio je prošlog tjedna procjene godišnjih rezultata po drugi puta u tri mjeseca, upirući prstom upravo u pooštrenu kontrolu izvoza u Kinu.

Njemački izvoz tehnoloških proizvoda u Kinu zapinje na carini zbog vladine strategije koja je pooštrila inspekcije, upozoravaju tamošnje kompanije.

Njemački dobavljač opreme za proizvodnju čipova Suess MicroTec snizio je prošlog tjedna procjene godišnjih rezultata po drugi puta u tri mjeseca, upirući prstom upravo u pooštrenu kontrolu izvoza u Kinu. Njegove su dionice neposredno nakon objave pale 11 posto, potom još 12 posto.

U Suessu objašnjavaju da su isporuke u vrijednosti od 23,5 milijuna eura zapele na carini. Trgovinski propisi nisu se mijenjali, ali carina je značajno pojačala inspekcije od kolovoza. Glasnogovornica njemačke carine rekla je da ne mogu komentirati konkretne slučajeve, dodavši da su inspekcije uvijek ciljane kako bi se izbjegla nepotrebna kašnjenja. “Ne možemo potvrditi te izjave o izvozu iz Njemačke”, dodala je.

Savezni ured za gospodarske poslove i kontrolu izvoza (BAFA) nije odmah odgovorio na upit. U srpnju njemačka vlada pozvala je domaće tvrtke da smanje ovisnost o potražnji iz Kine u sklopu strategije “umanjivanja rizika” u ekonomskim odnosima s azijskim divom. Lobistička udruga Azijsko-pacifičkog odbora njemačkog poslovanja (APA) rekla je Reutersu da se čini da ured BAFA-e pomnije analizira zahtjeve za izvozom odnosno da ih češće šalje ministarstvu gospodarstva.

“Proizvođači u svim relevantnim sektorima žale se da se obrada zahtjeva za izvoz otegnula na nekoliko mjeseci”, navodi izvršni direktor APA-e Friedolin Strack, dodajući da se tvrtke pojačano trude pribaviti certifikat za izvoz koji njihove proizvode svrstava u kategoriju neproblematičnih.

Komentirajte prvi

New Report

Close