Niže kamate u SAD-u u srpnju?

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2019. u 22:00
Trenutno Fed stope drži u rasponu od 2,25 do 2,5 posto/REUTERS

Zbog trgovinskih tenzija čak 40 posto analitičara očekuje bar jedno snižavanje cijene novca u ovoj godini.

Šanse da američka središnja banka (Fed) ove godine opet krene u snižavanje kamatnih stopa dramatično su porasle u svibnju, pokazuje Reutersova anketa među analitičarima.

Razlog su trgovinske tenzije koje povećavaju rizik od pada američkog gospodarstva u recesiju. Anketa provedena između 7. i 12. lipnja među više od stotinu američkih ekonomista pokazuje da čak 40 posto predviđa barem jedno snižavanje kamatnih stopa u 2019. godine.

Sadašnji raspon kamatnih stopa između 2,25 do 2,50 posto time bi pao na raspon između dva i 2,25 posto. Za usporedbu, u prethodnoj anketi samo osam posto ispitanika smatralo je da postoje šanse za takav scenarij.

Što se tiče svibanjske ankete, za jedno snižavanje postoji u prosjeku 55 posto šansi, a za dva prilično visokih 40 posto. Scott Brown, glavni ekonomist u tvrtki Raymond James ističe kako se trgovinski rat razvio u punom opsegu, a nova runda američkih carina na kineski uvoz veliki je izvor zabrinutosti.

Ako do sniženja ne dođe već u lipnju, velike su šanse da Fed objavi takvu odluku u srpnju, dodaje Brown. Tržište terminskih ugovora na kamatne stope već sada uračunava 80 posto šansi da u srpnju dođe do snižavanja kamatnih stopa.

Podsjetimo, predsjednik Feda Jerome Powell prošlog je tjedna izjavio kako će središnja banka "prikladno" reagirati kako bi odgovorila na rizike koji proizlaze iz američko-kineskog trgovinskog rata.

Iako je prošlog tjedna predsjednik Donald Trump ipak odustao od uvođenja carina na meksičku robu, preko dvije trećine ispitanika u Reutersovoj anketi smatraju da će se trgovinske tenzije u nastavku ove godine intenzivirati.   

Komentirajte prvi

New Report

Close