Nitko ne želi raditi police autoosiguranja od naleta divljači, stiže novo rješenje

Autor: Marija Brnić , 21. lipanj 2022. u 07:00
Ni na ponovljenom natječaju, Ministarstvo poljoprivrede nije zaprimilo nijednu ponudu/D. Jaramaz/PIXSELL

Osiguravajuća društva, kako je pokazala praksa iz prethodnih godina, nisu zainteresirani za obavljanje ovog posla zbog velikog rasta broja prijavljenih i likvidiranih šteta.

Ni na ponovljenom natječaju i uz osjetno povećan financijski iznos, Ministarstvo poljoprivrede nije zaprimilo nijednu ponudu za posao polica osiguranja vozača od naleta divljači, doznaje Poslovni dnevnik.

Osiguravajuća društva, kako je pokazala praksa iz prethodnih godina, nisu zainteresirani za obavljanje ovog posla zbog velikog rasta broja prijavljenih i likvidiranih šteta.

U prvom natječaju početkom godine za “ugovor o osiguranju od građanskopravne izvanugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Hrvatskoj” Ministarstvo ponudilo 40 milijuna kuna, uvećano za PDV, a u drugome 50 milijuna kuna.

S obzirom da je posljednji jednogodišnji ugovor, zaključen s Eurohercom, istekao s krajem svibnja, privremeno je rješenje o nadoknadi šteta postignuto s Hrvatskim lovačkim savezom, preko kojega se protekla tri tjedna osigurava pokrivanje šteta proračunskim sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

No, u Ministarstvu poljoprivrede to vide kao privremeni model, te će sada uslijediti traženje trajnog i sustavnog rješenja. Budući da su te jedinstvene police osiguranja uvedene 2018., nakon dugogodišnje loše prakse u kojoj su odgovornost za štete preuzimala lokalna lovačka društva, kao novo, treće rješenje već se spominje opcija uvođenja još jedne naknade koju bi vozači plaćali pri godišnjoj registraciji automobila, a iz prikupljenih sredstava osigurao bi se fond za nadoknadu šteta vozačima od naleta divljači na cestama.

O novom modelu uslijedit će razgovori na razini više nadležnih ministarstava, te Hrvatskog lovačkog saveza. A dok se novo rješenje ne ozakoni, štete će biti pokrivene privremenim rješenjem preko Hrvatskog lovačkog saveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close