Nezaposlenost na najnižoj razini od 2008.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. prosinac 2018. u 13:14
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u trećem tromjesečju iznosio 1,707 milijuna.

U trećem tromjesečju broj zaposlenih u Hrvatskoj porastao je za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na njih 1,689 milijuna, dok je broj nezaposlenih pao za 19,9 posto, na 133 tisuće, najnižu razinu od kada su dostupni podaci, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Zahvaljujući tome, stopa nezaposlenosti pala je na godišnjoj razini za 1,7 postotnih bodova, na 7,3 posto, najnižu razinu od trećeg tromjesečja 2008., navodi se u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema tom izvješću o kretanju aktivnog stanovništva, temeljenom na Anketi o radnoj snazi, broj aktivnog stanovništva iznosio je u trećem tromjesečju 1,822 milijuna.

„Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je viši za 14 tisuća, odnosno 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih stanovnika niži za 27 tisuća ili 1,5 posto”, navodi se u analizi, objavljenoj u ponedjeljak.

Objašnjava se da je porast aktivnog stanovništva u trećem tromjesečju u odnosu na drugo posljedica rasta broja zaposlenih, za 18 tisuća, a pada broja nezaposlenih, za 3 tisuće, što je u velikoj mjeri posljedica rasta zapošljavanja tijekom središnje turističke sezone.

Podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u trećem tromjesečju iznosio 1,707 milijuna.

„Na tromjesečnoj razini broj neaktivnih stanovnika zabilježio je pad za 18 tisuća ili 1 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12 tisuća ili 0,7 posto. Zbog toga se radno sposobno stanovništvo spustilo na nove rekordno niske razine (3,529 milijuna), potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009.”, navode analitičari RBA.

Dodaju i to da je u odnosu na drugo tromjesečje 2018., broj radno sposobnih niži za 4 tisuće, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 15 tisuća ili 0,4 posto.

Stopa aktivnosti je u trećem tromjesečju iznosila 51,6 posto.

„Ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva”, navode analitičari RBA.

Stoga procjenjuju da će i posljednje ovogodišnje tromjesečje vjerojatno potvrditi nastavak duboko ukorijenjenih strukturnih problema na domaćem tržištu rada uz uobičajeno sezonsko povećanje broja nezaposlenih osoba.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Kolika bi bila nezaposlenost da je ovih preko 200.000 ostalo ovdje sta su otisli vani?

Da je baba musko zvala bi se Dusko.
Nema smisla usporedjivati stvarnost sa sbbkbb situacijama iz nerealiziranih svemira.
Upravo zato smo i usli u EU: da se mozemo rijesiti svojih nezaposlenih i da umjesto da cicaju socijalu i maminu penziju odu van, nesto zarade, a poneki i posalju koji dinar. I to se realiziralo! Nusprodukt su vece place onih koji su ostali, upravo zbog nize nezaposlenosti, veci standard po stanovniku, porast osobne potrosnje, rast GDP-a, pad duga, a uskoro ce i porast rejtinga u investicijski razred.
Sve to je rezultat ulaska u EU i odlaska velikog broja ljudi. Nema nikakve sumnje.
Svi su na dobitku. I drzava jer ne daje socijalu, svi koji su ostali, oni koji su otisli, svi… Jedino gube nacionalisti jer im se drzava smanjuje. I kapitalisti jer nemaju vise koga da im radi za 2600.

Ocito sam Plenković piše ovakve laži. Prvo provjerite zaposlenih ljudi 2008, zatim usporedite stanovništvo tada, zatim zaposlenost i stanovništvo sada … Rast zaposlenosti u Njemackoj i Irskoj stoji …

Ljepota RH statistika ili informiranost RH novinara.
https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2018/09-02-01_07_2018.htm
Dakle, u 8 mj. 2018. Je bilo 1,43 mil. Zaposlenih
Odnosno u 11. Mjesecu 1,412 mil zaposlenih prema DZSu

Netko je krivo procitao podatak iz 2008. Godine, kada smo imali 1,6 mil zaposlenih

Ništa ne piše koliko je porasla zaposlenost kao na primjer u Irskoj, Njemačkoj, Švedskoj.

New Report

Close