Nesuđenu akviziciju Croatia osiguranja preuzela bosanska ASA za 13 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2021. u 11:22
ASA osiguranje se po ostvarenoj premiji u prošloj godini nalazi na 8. mjestu/SHUTTERSTOCK

Odobrena je kupovina 41.513 dionica Central osiguranja u ukupnoj vrijednosti 25,6 milijuna maraka (oko 13 milijuna eura).

Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH odobrila je u ponedjeljak ASA osiguranju preuzimanje 86,46 posto udjela u Central osiguranju, koje je ranije bilo pred zaključenjem ugovora o prodaji Croatia osiguranju, no taj posao je u međuvremenu otkazan.

Kako su izvijestili iz ASA Finance, koji je većinski vlasnik ASA osiguranja, odobrena je kupovina 41.513 dionica Central osiguranja u ukupnoj vrijednosti 25,6 milijuna maraka (oko 13 milijuna eura).

Prema službenim polugodišnjim rezultatima, ASA osiguranje je ostvarilo 19,2 milijuna maraka bruto premije, što predstavlja rast od 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Ostvarena je bruto dobit od 1,2 milijuna maraka uz rast od 44 posto u odnosu na 2019, dok isplaćena vrijednost šteta za prvih 6 mjeseci ove godine iznosi 7,6 milijuna maraka.

ASA osiguranje se po ostvarenoj premiji u prošloj godini nalazi na 8. mjestu po veličini u Federaciji BiH, dok je Central osiguranje bilo 7.

Njihovim integriranjem, ta će osiguravateljna grupacija biti u samome vrhu po razini ostvarene premije. Ranije su ASA Osiguranje i Central Osiguranje potpisali ugovor o strateškom partnerstvu u cilju daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

Central osiguranje je 2018. sklopilo okvirni sporazum s Croatia osiguranjem, ali je hrvatski osiguravatelj odustao od kupnje sarajevskog društva, iako je transakcija dobila odobrenje Konkurencijskog vijeća BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close