Nestašica sirovine gasi dio proizvodnje i gura cijene tjestenine u nebo

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2021. u 08:00
Foto: Unsplash

Urod u Italiji podbacio, moguće poskupljenje omiljene namirnice, nikad veće u 13 godina.

Ljubitelji talijanske tjestenine možda će morati posegnuti dublje u džep kako bi nabavili omiljenu namirnicu budući da je žetva u Italiji bila slaba, a proizvođači ne mogu računati na kanadsku durum pšenicu, piše Reuters.

Kanada opskrbljuje svijet s dvije trećine durum pšenice, a očekuje se da će ovogodišnja žetva biti upola slabija nego ona iz 2020. zbog ekstremnih vrućina i suše koja je pogodila tu zemlju. Zbog slabe kanadske žetve cijene durum pšenice dosegnule su najvišu razinu u 13 godina što je potaknulo bojazni od velikog poskupljenja hrane tijekom oporavka gospodarstva od Covida 19.

Talijanski proizvođači tjestenine obično podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, ali prognoza žetve nedavo je snižena, pa će biti prisiljeni izaći na međunarodna tržišta. Prepolovljena kanadska proizvodnja vremenski se preklopila s padom svjetskih zaliha durum pšenice na najnižu razinu u šest godina, dijelom i zbog gomilanja zaliha tjestenine u ‘lockdownu’. Prethodno se očekivalo da će žetva durum pšenice u Italiji ove godine premašiti razinu iz 2020., no Europska komisija snizila je u listopadu procjenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 milijuna tona zbog čega su proizviđači u strahu za opskrbu u prvoj polovini 2022. “Bit će dramatičnije no što je sad jer trenutačno još možemo nabaviti domaću pšenicu. Situacija s durum pšenicom jako je ozbiljna”, rekao je izvršni direktor brenda tjestenine Divella Vincenzo Divella.

Dijelu kompanija prijeti nestašica ključne sirovine nakon što se iscrpe domaće zalihe pšenice i mogle bi biti prisiljene obustaviti proizvodnju u narednim mjesecima, upozorila je analitičarka Strategie Grainsa Severine Omnes-Maisons. “Što se tiče cijena i nedostatne ponude durum pšenice, najgore možda tek dolazi”, kaže Omnes-Maisons.

Potrošači su, u međuvremenu, pronašli zamjenu za kanadsku pšenicu. Australija se probila na drugo mjesto ljestvice dobavljača duruma u EU, a Meksiko je veliku potražnju za uvozom podmirio pošiljkama iz Alžira. Veliki izvoznik tjestenine, Turska, odgovorila je na krizu u opskrbu tom sirovinom propisavši da najveći udio obične pšenice u tjestenini za izvoz podignut s 30 na 100%. Smanjena potražnja iz Turske i sjeverne Afrike bit će glavni razlog 6-postotnog pada globalne potrošnje duruma u proizvodnji hrane u sezoni 2021./2022., prognoziraju u Strategie Grainsu. Međunarodno vijeće za žitarice prognozira da će globalna potražnja za durum pšenicom pasti na najnižu razinu u 19 godina, no zalihe će do ljeta iduće godine pasti na najnižu razinu u 14 godina, što bi značilo da će se ponuda gotovo izjednačiti s potražnjom prije iduće žetve.

Iako su neki proizvođači značajno podigli cijene, prebacujući dio troškova na krajnje potrošače, to vjerojatno neće u većoj mjeri utjecati na potražnju u bogatim europskim zemljama, gdje je durum pšenica propisana sirovina za taj prehrambeni proizvod. Kućanstva će osjetiti poskupljenje: tvrtka za analizu podataka Nielsen objavila je da su cijene jeftinih marki tjestenine u supermarketima u Francuskoj u listopadu porasle za gotovo za 20 posto u godini dana što je možda tek najava opsežnih poskupljenja koja su pred vratima, prenosi Reuters.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Žetva u Italiji slabija samo za 15% i sad već panika. Urazumite se ljudi.

New Report

Close