Nekretnina se može legalizirati i za 536 kuna mjesečno

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2013. u 11:46
Usporedili smo ponudu banaka za kredite visini 30.000 kn (gornja tablica) te 5000 eura (donja tablica) uz rok otplate od pet godina

Kakve kredite banke nude za sređivanje papirologije za bespravno izgrađene stanove i kuće.

Vrijeme za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata lagano curi. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 30. lipnja ove godine i nekoliko je puta upozoreno da se rok neće produživati.

Troškovi koje morate uzeti u obzir podrazumjevaju naknade za vodni i komunalni doprinos, kaznu za bespravno izgrađenu nekretninu čiju visinu određuje Vlada, upravne pristojbe te troškove geodetskog i arhitektonskog snimka.Cijene ovise o zoni te lokaciji na kojoj se nalazi nekretnina, što zapravo znači da troškovi legalizacije mogu biti različiti za identičnu nekretninu, primjerice u Sisku i u Splitu. Ukoliko razmišljate o tome da do isteka roka ne predate zahtjev za legalizaciju jer to predstavlja veliki financijski trošak, razmislite još jednom. Naime, banke nude namjenske stambene kredite za troškove legalizacije u eurima i kunama.

Ukoliko podižete kredit u domaćoj valuti u visini 30.000 kn uz rok otplate od 5 godina i spremni ste promijeniti banku kako biste ostvarili što povoljnije kreditne uvjete, u najpovoljnijem slučaju ćete banci nakon pet godina vratiti 35.158,67 kuna, dok će mjesečna rata iznositi 583,48 kuna. Valja napomenuti kako su izražene kamatne stope promjenjive, osim u slučaju Splitske banke gdje se radi o fiksnoj kamatnoj stopi. Ukoliko pak želite kredit vezan za euro i to u visini 5000 eura uz rok otplate od 5 godina, trenutno su vam na raspolaganju ponude u primjerice PBZ-u, Veneto banci.. ( detaljnije u tablici). Treba imati na umu kako su te ponude namijenjene klijentima banke što u praksi najčešće znači otvoren račun u banci na koji ostvarujete redovita primanja.

Dakle, kako je vidljivo u najpovoljnijem slučaju banci nakon 5 godina vraćate ukupno 5.845,66 eura, što znači da mjesečna rata iznosi približno 96,59 eura. Naravno, podizanjem kredita u eurima, trebate ukalkulirati tečajne razlike, kao i kod ostalih kredita. I u tom slučaju se radi o promjenjivim kamatnim stopama, osim u slučaju Splitske banke gdje se radi o fiksnoj kamatnoj stopi.Iako su kamatne stope koje banke nude za financiranje troškova legalizacije nešto više u odnosu na one koje se odobravaju za kupnju nekretnine, ti krediti su još uvijek povoljniji od klasičnih gotovinskih kredita. Postupak legalizacije je svakako potrebno provesti. Poznato je kako će država svima koji ne predaju zahtjev, a čija se nekretnina nalazi na građevinskom zemljištu, istekom roka ispostaviti račun za legalizaciju. Ukoliko vlasnik ne podmiri račun, država postaje vlasnikom nekretnine. Procijenjeno je kako se u Hrvatskoj nalazi 400 tisuća bespravno izgrađenih objekata, a prva rušenja najavljena su nakon turističke sezone, odnosno za rujan ove godine.

Za sad je izdavanje dozvola najslabija karika u cijelom procesu, koji nastaje zbog operativnih problema unutra pojedinih lokalnih jedinica, no unatoč tome, očekuje se porast priljeva predanih zahtjeva tijekom rujna. Za detaljniju usporedbu pojedinih kredita posjetite kompare.hr te zatražite detaljnu ponudu banaka online ili dogovorite sastanak sa osobnim bankarom.

Komentirajte prvi

New Report

Close