Ne zna se tko će platiti spašavanje talijanskih i španjolskih banaka

Autor: Ante Pavić , 14. listopad 2013. u 22:01
Nitko za sada ne zna koliki su potencijalni gubici europskih banaka, ali se svi slažu da su problemi veliki

Prema MMF-u samo se španjolske i talijanske banke suočavaju s gubicima od 230 milijardi eura zbog nenaplativih kredita.

Ministri financija 17 zemalja eurozone razmatrali su u ponedjeljak načine oporavka svojih problematičnih banaka nakon što početkom sljedeće godine provjere u kakvom su stanju.

Nitko za sada ne zna koliki su potencijalni gubici europskih banaka, ali je Međunarodni monetarni fond dao naslutiti s kolikim se velikim problemom susreću u eurozoni, piše Reuters. Prema toj međunarodnoj financijskoj organizaciji, samo se španjolske i talijanske banke suočavaju s ukupnim gubicima od 230 milijardi eura zbog nenaplativih kredita. Stoga se očekuje da eurozona nakon pregleda odmah krene u rješavanje problema. Mnogi vide izlaz u formiranju bankarske unije u kojoj bi Europska centralna banka dobila mnogo veće regulatorne i nadzorne ovlasti nad oko 6000 banaka u eurozoni.

 

6tisuća

banaka u eurozoni možda će pod strožu kontrolu

Takva nadzorna uloga ECB-a trebala bi startati 2014. godine. Stvaranje zajedničkog bankovnog sustava odvijao bi se u nekoliko faza od čega je prva stvaranje jedinstvenog regulatornog tijela. Zadnja faza uključuje i jedinstveni plan osiguravanja depozita. Bankarskoj uniji za sada se uspješno suprotstavljaju Britanci. U tome imaju i još jednog moćnog saveznika saveznika, budući da Nijemci žele Veliku Britaniju za saveznika prilikom pritiska na ostale članice da ne donose striktnija pravila o emisijama plinova kako bi zaštitili vlastite proizvođače luksuznih automobila.

Osim toga, i Njemačka se protivi zajedničkom regulatoru jer se boji da će ona kao najsnažnije gospodarstvo morati pokrivati gubitke banaka iz ostalih zemalja. ECB će prije toga nesmetano ispitati zdravlje europskih banaka koje bi se moglo pokazati narušenijim nego su to do sada mislili ministri financija. Jedino pitanje koje je ostalo neodgovoreno jest tko će platiti spašavanje talijanskih i španjolskih banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close