Ne namjeravate li koristiti ovaj račun, bilo bi dobro da ga što prije zatvorite

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2023. u 08:31
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Transakcijski računi u stranoj valuti prilikom uvođenja eura nisu bili predmet konverzije.

Uvođenjem eura, mnogi građani našli su se u situaciji da im drugi račun – onaj koji su koristili za transakcije u stranoj valuti – više ne treba jer su ga ionako koristili za transakcije u eurima. Kako su u pitanju računi koji su i dalje aktivni te kao takvi mogu predstavljati trošak vođenja računa, ne namjeravate li više koristiti svoj drugi račun, bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, piše Net.hr.

Naime, od početka ove godine, a tijekom sljedećih 60 dana, banke nude mogućnost zatvaranja drugog računa bez naknade. To kod dijela banka inače nije slučaj – zatvaranje transakcijskih računa dodatno se naplaćuje.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) pojašnjavaju Net.hr-u da transakcijski računi u stranoj valuti prilikom uvođenja eura nisu bili predmet konverzije. Odnosno, u trenutku konverzije su zadržali valute i stanje neizmijenjenima, uključujući i valutu euro pa su time postali transakcijski računi u eurima i stranoj valuti (multivalutni računi).

“Fizičke osobe, potrošači koji su prije dana uvođenja eura imali otvoren račun u banci i u kunama i u eurima, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svojem izboru u banci”, kažu u HUB-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close