Namirnica koja je drastično poskupjela: Donedavno smo plaćali 9-10 kuna, a sada 15

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2021. u 08:26
Foto: Pixabay

Vrtoglavi rast cijena.

Cijene hrane rastu. Građani su uočili drastično poskupljenje ulja, ali i drugih namirnica.

Najveći rast vidljiv je upravo na cijeni ulja. Litru koju smo donedavno plaćali 9-10 kuna danas smo platili 15 kuna. No razlog nije u inflaciji nego na drugom kraju planeta – u Kini.

“Kina je imala dosta veliki problem s afričkom svinjskom kugom i oni su morali smanjiti svoju proizvodnju. Sada je situacija izgleda pod kontrolom i oni naglo obnavljaju svoj stočni fond pa im je potrebna velika količina stočne hrane”, objašnjava za Dnevnik.hr Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju.

Nagla potražnja, a ponuda na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi, rezultirali su vrtoglavim rastom cijena.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Srednja cijena ulja u Poljskoj je 6,56 HRK za litru. Poljska ima vlastitu sirovinu i vlastitu proizvodnju, a HR uvozi i gasi vlastitu proizvodnju kako sirovina tako i proizvodnje ulja, a ZNA se zašto.

Pa neka prodaju u Kini kod nas očito državna mafija određuje cjene benzina hrane režija ,može im se imaju zakonodavnu vlast i represivnu i sudsku vlast ,od nove godine hrana režije odišle 50-300% a inflacije nigdje e a meni 15 kn penzija a samo vodu plaćam više nego u Dubaiju,Africi

Ma da? Razlog za rast cijene ulja kod nas se nalazi na drugoj strani svijeta jer su se počeli _oporavljati_ od svinjske kuge? Pa kako onda cijene ulja nisu već prije tako fluktuirale? Možda zato jer smo koristili vlastite resurse? Možda je ovo sve rezultat mešetarenja na burzama, a ne ponude-potražnje?

New Report

Close