Evo kada se očekuje jačanje funte i do pet posto

Autor: Tomislav Pili , 09. ožujak 2019. u 10:02
Foto: Getty Images

Valutni stručnjaci ipak očekuju da će dogovor biti postignut ili će doći do odgode izlaska iz EU.

Rast vrijednosti funte izgledniji je od naglog slabljenja nakon što Velika Britanija krajem ožujka napusti Europsku uniju.

Valutni stručnjaci smatraju, naime, da će do "tvrdog" brexita ipak neće doći. Prema Reutersovoj anketi među valutnim analiitčarima, funta bi mogla potonuti i do devet posto u odnosu na sadašnju razinu, na 1,20 dolara, ako Velika Britanija napusti Europu bez dogovora. Takav scenarij za sada je najizgledniji. Međutim, većina od 60 analitičara u anketi provedenoj između 28. veljače i 5. ožujka ipak smatra da će London i Bruxelles dogovoriti o sporazumu o slobodnoj trgovini, pa u prosjeku očekuju da će se tečaj krajem mjeseca nalaziti na 1,32 dolara.

To je nešto više od sadašnje razine od 1,31 dolar. Ako dođe do toga da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez ikakvog dogovara o daljnjoj suradnji definitivno bi došlo do naglog slabljenja funte, ocjenjuje Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. "Vrlo je teško prognozirati bi li to bilo pet ili 20 posto, jer takvi događaji se ne događaju često pa nemamo mnogo sličnih situacija po kojima možemo raditi procjene. No šanse takvog scenarija su relativno male jer brexit bez dogovora nikome nije u interesu", ističe Kokanović.

 

4,5 mlrd.

funti trebalo bi da se 65% prodajnih pozicija pretvori u kupovne

Mnogi smatraju da je sada prekasno za bilo kakve dodatne progovore i da će doći do odgode brexita, dodaje. "Čak i takvo privremeno rješenje investitori i špekulanti na valutom tržištu bi dočekali kao olakšanje i vjerojatno bi počeli agresivno kupovati funtu", ocjenjuje taj analitičar. Po posljednjim javno dostupnim podacima s američkog tržišta terminskih ugovora i opcija, 65 posto špekulanata trenutno ima otvorene prodajne pozicije na funti, dok ih samo 35 posto očekuje jačanje te valute.

"Ako bi se brexit odgodio ili bi došlo do dogovora, vjerojatno bi se situacija u potpunosti okrenula, odnosno špekulanti bi masovno počeli zatvarati prodajne i otvarati kupovne pozicije. Da bi se postiglo 65 posto kupovnih pozicija, trebalo bi kupiti čak 4,5 milijardi funti, što bi vjerojatno podiglo vrijednost britanske valute za minimalno pet u idućim mjesecima. Taj scenarij je mnogo izgledniji od tvrdog brexita i naglog slabljenja funte", smatra Kokanović. Reutersova anketa procjenjuje da će u šestomjesečnom razdoblju tečaj funte doseći 1,35 dolara dok bi se za godinu dana vrijednost kretala oko 1,39 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close