Najveći pesimizam investitora u zadnjih 20 godina

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2023. u 14:54
Foto: Reuters

Nešto više od pola anketiranih menadžera na globalnoj razini očekuje slabiji rast svjetskog gospodarstva.

Previranja u američkom bankovnom sustavu i rastući strahovi od recesije spustili su povjerenje globalnih ulagača na jednu od najnižih razina u zadnjih 20 godina, pokazuje istraživanje investicijske banke BofA. Mjesečno istraživanje nakon kolapsa SVB-a i Signature Banka i prije prošlotjednog spašavanja Credit Suissea, pokazalo je da se dramatično pogoršala percepcija razine rizika.

BofA-in pokazatelj rizika financijskog tržišta o razinama zabrinutosti ulagača skočio je na 7,7, stavivši ga tik ispod prošlogodišnjih vrijednosti nakon početka rusko-ukrajinskog rata te iznad razine u globalnoj financijskoj krizi i vrhuncima pandemije. Menadžeri europskih fondova su posebno pesimistični. Iako je istraživanje zaključeno prije problema u Credit Suisseu, gotovo trećina njih smatra da je trenutni najveći rizik za tržište sistemska kreditna kriza. Još u anketi u veljači udio onih koji su očekivali takvu krizu iznosio je samo osam posto, čime je moguća kreditna kriza prvi puta u devet mjeseci istisnula inflaciju s prvog mjesta. Kao najizgledniji izvor opasnosti ispitanici su naveli neformalni bankovni sektor u SAD-u.

BofA-ino istraživanje je pokazalo da ulagači ponovno sve više strahuju od recesije i stagflacije. Nešto više od pola anketiranih menadžera na globalnoj razini očekuje slabiji rast svjetskog gospodarstva. Iako ih 84 posto predviđa slabljenje inflacije, 88 posto smatra da je u idućih 12 mjeseci najizgledniji makroekonomski scenarij stagflacija.

Među menadžerima europskih fondova, 61 posto očekuje recesiju u Europi u idućoj godini, dok je u veljači takav ishod očekivalo njih 55 posto. Globalnu recesiju očekuje 42 posto menadžera, gotovo dvostruko više nego u veljači.

Komentirajte prvi

New Report

Close