Najveći međugodišnji skok depozita u bankama od 2008. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2020. u 13:44
Ukupni depoziti krajem veljače iznosili su 304 milijarde kuna te su na godišnjoj razini porasli za 7,1 posto/SHUTTERSTOCK

Vrijednost ukupnih štednih i oročenih depozita u stranoj i u domaćoj valuti je uz pad na mjesečnoj razini

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite krajem veljače iznosili su 304 milijarde kuna te su na godišnjoj razini porasli za 7,1 posto, što je najveći međugodišnji rast od 2008. godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Nastavak rasta isključivo je rezultat nastavka povećanja iznosa depozitnog novca. Naime, depozitni novac krajem veljače iznosio je 108,5 milijardi kuna, s udjelom od 35,7 posto u ukupnim depozitima. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta prisutne od druge polovice 2015. godine. Godišnja stopa rasta depozitnog novca u veljači je iznosila 22,6 posto.

Analitičari Raiffeisen banke smatraju da je to rezultat niskih kamatnih stopa na oročenu štednju i nesklonosti ulaganja u ostale oblike financijske imovine, što je rezultiralo postupnim preusmjeravanjem viška raspoloživog dohotka u najlikvidnije oblike depozita.

Vrijednost ukupnih štednih i oročenih depozita u stranoj i u domaćoj valuti je uz pad na mjesečnoj razini, nakon negativnog trenda od deset mjeseci na godišnjoj razini blago porasla, za 0,1 posto odnosno 100 milijuna kuna.

Ti su depoziti krajem veljače iznosili 195,5 milijardi kuna. Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka, kažu RBA-ovi analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close