Najsporiji rast svjetskog gospodarstva u deset godina

Autor: Ana Blašković , 19. rujan 2019. u 22:00
SAD na čelu s D. Trumpom predvodi trgovinski rat koji nije zaobišao ni tamošnje gospodarstvo/REUTERS

Svjetska trgovina, koja je nakon krize bila motor oporavka, pala je u negativni teritorij, upozorava OECD.

Trgovinski rat Washingtona i Pekinga nagriza globalnu ekonomiju; svjetsko gospodarstvo raste najsporije u zadnjih deset godina, od globalne krize 2008.,

Ove godine usporit će na 2,9 posto s prošlogodišnjih 3,6 posto, korigirana je prognoza Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). U 2020. prognozira se rast BDP-a od 3 posto. Prema pisanju Reutersa, još u svibnju OECD je za 2019. targetirao očekivanja na 3,2 posto te ubrzanje na 3,4 posto u 2020. godini. 

Dugotrajno stanje
"Ono što je izgledalo kao kratkotrajni trgovinski sukob pretvara se u novo dugotrajno stanje u trgovinskim odnosima", kazala je Reutersu glavna ekonomistica OECD-a Laurence Boone. "Više ne postoji globalni sustav regulacije trgovine, ušli smo u novu eru manje izvjesnih, pretežno bilateralnih i u pojedinim slučajevima asertivnijih trgovinskih odnosa", dodaje Boone.

 

5 posto

iznosio je rast globalne razmjene 2017. godine

Trgovinski rast SAD-a i Kine poremetio je svjetsku razmjenu do te mjere da je rast trgovine, koja je nakon financijske krize predstavljala motor oporavka, primjerice 2017. dosegnula 5 posto rasta, pala u negativni teritorij. Boone dodaje da su napetosti utjecale i na povjerenje usporivši rast ulaganja na jedan posto, s četiri posto prije samo dvije godine. No, trgovinski rat nije neokrznutim ostavio ni američko gospodarstvo, naglašava Boone, pogodivši pojedine industrijske proizvode i uzrokujući bankrote poljoprivrednih gospodarstava.

Kina usporava blaže
Američkoj ekonomiji OECD prognozira 2,4-postotni rast ove godine te dva posto iduće. Još u svibnju prognoziralo se 2,8 posto ove godine i 2,3 posto u 2020. Za razliku od američkog, kinesko gospodarstvo prikočit će znatno blaže; njihova prognoza korigirana je vrlo blago, na 6,1 posto (-0,1%) ove te 5,7 (-0,3%) iduće godine. Uspori bi domaća potražnja u Kini na dulji rok, za oko dva postotna boda godišnje, to više neće ostati samo stvar kineske ekonomije već prouzročiti globalni domino efekt, upozorava OECD.

Poprati li slabiju potražnju pogoršanje uvjeta financiranja i još izraženija neizvjesnost, svjetski gospodarski rast mogao bi u prve dvije godine takvog scenarija biti niži za 0,7 postotnih bodova. I Brexit je faktor neizvjesnosti: britansko gospodarstvo porast će jedan posto 2019., no samo ako Velika Britanija napusti EU glatko, a taj scenarij sve se manje čini izglednim. Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove i iduće godine porasti jedan posto, 0,2 boda slabije od prethodne procjene u svibnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close