Najmoćnija putovnica na svijetu nije američka: Provjerite kako je rangirana hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2019. u 13:34
Foto: Getty Images

Afganistan ima najmanje korisne putovnice, prema Global Passport Rankingu, koji se temelji na slobodi putovanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju putovnicu koja omogućuje najviše mobilnosti za građane (Rank 1), prema najnovijem „Global Passport Ranking-u“, kreiranog od strane Arton Capital-a iz Montrealske organizacije koja pomaže bogatim klijentima da dobiju drugo državljanstvo i / ili prebivalište, prenosi Marketwatch.

Potom slijede Finska, Luksemburg, Španjolska (Rank 2), onda Danska, Italija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Portugal, Švicarska, Japan, Južna Koreja, Irska i Sjedinjene Države (Rank 3). 

Afganistan je rangiran na dnu liste i našao se odmah ispod Iraka, Sirije, Pakistana, Somalije, Jemena, Sudana, Eritreje, Libije, Sjeverne Koreje i Irana. 

Hrvatska ima ranking 10, zajedno s Bugarskom, Rumunjska 9, a susjedna Slovenija i Mađarska 6. 

Potpuni popis najnovijih indeksa globalnih putovnica potražite ovdje.

Globalna putna rang-lista“ ima jedan jednostavan kriterij: temelji se na broju zemalja koje vlasnik može posjetiti bez da prethodno dobije vizu ili podnese zahtjev za ulazak, a ne na kvalitetu života i evidenciju o ljudskim pravima (ili čak i vremenske prilike) u odgovarajućim zemljama.

Human Rights Watch je UAE oštro kritizirao zbog "netolerancije na kritike, uključujući zatvaranje aktivista optuženih za vrijeđanje vladara u zemlji i narušavanje javnog reda." 

Njujorška grupa izjavila je ranije ove godine: "Vlasti UAE trebale bi odmah osloboditi Ahmeda Mansoora, nagrađivanog borca ​​za ljudska prava, čije se zdravlje brzo pogoršava, jer je započeo štrajk glađu."

SAD pruža vojnu potporu UAE-u i Saudijskoj Arabiji u njihovom ratu u Jemenu, koji Ujedinjene nacije nazivaju "najgorom humanitarnom krizom na svijetu".

Ostale ocjene poput indeksa "Nomad Passport" temelje se na putovanju bez viza (50% rangiranja), oporezivanju (30%), percepciji (10%), dvojnom državljanstvu (10%) i općoj slobodi (10%). Prema njemu Luksemburg je br. 1, Švicarska br. 2 i Švedska br. 3. (Amerika je bila br. 38.)

Indeks putovnice Nomad osmišljen je da prikaže pravu vrijednost državljanstva u svakoj zemlji iz perspektive građana visokog uspjeha koji želi slobodom smanjiti svoje porezne obveze, raspodijeliti svoje bogatstvo i slobodno putovati bez osude, navodi se u izvještaju.

Naravno, mnoga od korištenih mjerila su subjektivna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close