Nagrađen ZB Invest i fondovi Intercapitala, PBZ Investa i Allianz Investa

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2020. u 22:00
Hrvoje Krstulović opet je izabran za čelnog čovjeka Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK

Prošla godina bila je najbolja za investicijske fondove i tržište kapitala, od porasta imovine do prinosa koji su se, ovisno o tipu fonda, kretali između 8 i 20 posto.

ZB Invest nagrađen je u ponedjeljak nagradom “Top of the Funds” kao najbolje društvo za upravljanje za prošlu, odličnu godinu.

No, 2020. fondovska industrija nimalo neće pamtiti po dobru. “Kriza zbog koronavirusa utjecala je na sve segmente gospodarstva, pa tako i na fondovsku industriju, što je rezultiralo smanjenjem ukupne imovine. Međutim, nakon pada u ožujku, u travnju vidimo blagi porast imovine od 1,4 posto što ukazuje na optimistična očekivanja i naznake oporavka tržišta”, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za trgovinu i financije Josip Zaher na dodjeli godišnjih nagrada Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK.

Zaher je dodao da je ukupna imovina fondova na kraju travnja iznosila 15,9 milijardi kuna. Uz već navedeni ZB Invest, godišnja nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond pripala je fondu Intercapital Bond kojim upravlja društvo Intercapital Asset Management.

15,9

milijardi kuna iznosila je ukupna imovina investicijskih fondova krajem travnja, a 26 milijardi kuna krajem 2019.

To je društvo nagrađeno i u kategoriji posebnog otvorenog investicijskog fonda sa svojim predstavnikom Intercapital Income Plus. Kao najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond nagrađen je Allianz Portfolio kojim upravlja Allianz Invest, dok je nagrada za najbolji dionički fond otišla PBZ Equityju kojim upravlja PBZ Invest.

Uoči dodjele nagrada održana je sjednica Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Hrvoje Krstulović, predsjednik Uprave ZB Investa.

“Prošla godina bila je najbolja za fondove i tržište kapitala, od porasta imovine na 26 milijardi kuna, do prinosa koji su se, ovisno o tipu fondu, kretali između 8 i 20 posto. Investicijsko savjetovanje postalo je standard, a time je edukacija bankara i razumijevanje klijenata podignuto na višu razinu. Posljedica toga je da je 95 posto ulagača ostalo na svojim pozicijama u ovoj nezapamćenoj krizi”, kazao je Krstulović. Dodao je kako je tržište domaćih obveznica stabilizirano pravovremenim i dobrim potezima nadležnih institucija.

“To sazrijevanje cijelog sektora i regulatornog sustava daje uvjerenje u uspješnu dugoročnu budućnost jer u sklopu udruženja i u suradnji s regulatorima vrlo konstruktivno rješavamo sve izazove pred nama”, poručio je Krstulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close