Nafta stabilno iznad 80 dolara po barelu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2023. u 21:00
Ulagače brine slaba potražnja u SAD-u i Kini, ali i miješani signali Feda/Reuters

Nafta tipa Brent s isporukama u siječnju porasli su na američkom tržištu 19 centi na 81,62 dolara po barelu.

Cijene nafte ostale su stabilne u ponedjeljak, no na tržištu vlada oprez zbog pada potražnje u SAD-u i Kini, ali i mješovitim signalima iz američke središnje banke. Nafta tipa Brent s isporukama u siječnju porasli su na američkom tržištu 19 centi na 81,62 dolara po barelu.

Premda je dio gubitaka nadoknađen u petak nakon što je Irak podržao OPEC-ovo smanjenje proizvodnje nafte, cijene su na tjednoj razini pale oko četiri posto. “Ulagači su više usredotočeni na slabu potražnju u SAD-u i Kini, dok su se donekle smanjile zabrinutosti oko mogućih poremećaja u opskrbi zbog sukoba Izraela i Hamasa”, rekao je predsjednik NS Tradinga Hiroyuki Kikukawan Reutersu.

Američke vlasti prošlog su tjedna najavile da će proizvodnja sirove nafte u zemlji ove godine porasti nešto manje od ranijih očekivanja te da će potražnja pasti. Ističu da bi iduće godine potrošnja benzina po stanovniku u SAD-u mogla pasti na najnižu razinu u dva desetljeća.

Tržišta također brine mogućnost potencijalnog zaoštravanja monetarne politike SAD-a nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao prošli tjedan da bi Fed ponovno mogao povećati kamatne stope ako se inflacija ne obuzda. Njegov govor “nije izgled koji će pozdraviti sirova nafta, s obzirom na to da su nedavni podaci u Kini i SAD-u vratili strahove slabljenja rasta”, rekao je tržišni analitičar IG-a Tony Sycamore.

Slabi podaci o kineskoj ekonomiji, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte u kojoj su potrošačke cijene pala na najniže razine nakon pandemije, također su potaknuli strahove od pada potražnje. Kineske rafinerije planirale su manju opskrbu za prosinac od Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close