Na tržištima ‘epizoda bez presedana’: Nedostaje gotovo svih vrsta sirovina

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2022. u 13:21
Foto: Pixabay

Zalihe bakra na glavnim robnim burzama iznose nešto više od 400.000 tona.

Od industrijskih metala preko energije do poljoprivrede, pomama za sirovinama i osnovnim namirnicama odrazila se na buduće tržište, na kojem je velik broj roba preokrenuo u tzv. backwardation – strukturu cijena koja signalizira oskudicu. Backwardation je pojava kad je trenutna cijena (obično se koristi pojam spot) nekog instrumenta veća od buduće terminske (trgovci koriste riječ futures) cijene.

Problemi su osobito akutni na tržištima metala, na kojima se spot cijene nekoliko ugovora na Londonskoj burzi metala trguju više od onih za kasniju isporuku jer trgovci plaćaju velike premije kako bi osigurali trenutnu opskrbu, piše tportal.

‘Ovo je najekstremnije okruženje u kojem su se našle sirovine’, rekao je Nicholas Snowdon, analitičar Goldman Sachsa.

‘Ova je epizoda potpuno bez presedana. Nema odgovora na ponudu’, dodao je.

Nestašice dolaze u pozadini stalne visoke globalne inflacije, potaknute logističkim poremećajima i zaostalom potražnjom dok se gospodarstva oporavljaju od blokade zbog koronavirusa. Potrošačke cijene u SAD-u prošlog mjeseca porasle su najbržim godišnjim tempom u četiri desetljeća, na 7,5 posto.

Zalihe bakra na glavnim robnim burzama iznose nešto više od 400.000 tona, što predstavlja manje od tjedan dana globalne potrošnje. Zalihe aluminija također su niske jer su talionice u Europi i Kini bile prisiljene smanjiti kapacitet zbog golemog financijskog pritiska uzrokovanog rastućim troškovima energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close