Na snagu stupa zakon koji će olakšati put do novca

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2020. u 12:49
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zakonske izmjene predviđaju mogućnost da se za tu djelatnost registriraju i obrti, uz pojednostavljeni postupak licenciranja i manje stroge kadrovske i organizacijske uvjete.

Izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala (ZTK) bit će pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, a na Zagrebačkoj se burzi nadaju da će to poboljšati priljev novih izdanja na tržište kapitala. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je objavila kako u subotu, 22. veljače, na snagu stupaju izmjene ZTK. Tako će ubuduće obaveza objave prospekta za javne ponude vrijednosnih papira postojati za izdanja od 8 milijuna eura na više, dok je do sada ta obaveza postojala za izdanja već od 5 milijuna eura (u kunskoj protuvrijednosti). Zakonske izmjene propisuju da će, umjesto prospekta, za izdanja vrijednosnih papira emisije od 4 do 8 milijuna eura, postojati obaveza izrade informacijskog dokumenta o ponudi, ali ne i prospekta.

Iz Hanfe poručuju da će navedene izmjene donijeti administrativno rasterećenje za izdavatelje te pojeftiniti izdavanje vrijednosnih papira, s obzirom da više neće biti potrebno tražiti odobrenje prospekta za izdanja do osam milijuna eura od strane Hanfe, a istodobno će ulagači kroz informacijski dokument dobiti ujednačene i bitne informacije temeljem kojih će moći donijeti odluku o ulaganju. “Nadamo se da će ovo pojednostavljenje, ubrzanje i pojeftinjene procedure prilikom izdavanja vrijednosnih papira i povišenje praga za objavu prospekta doprinijeti dodatnom oživljavanju tržišta kapitala te da će one kompanije koje su do sada možda razmišljale o izlasku na tržište kapitala sada biti dodatno motivirane da to doista i učine”, ocijenio je tim povodom predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe za Poslovni dnevnik kako je do sada prag obveze objave prospekta bio postavljen na 5 milijuna eura i samo je nekolicina kompanija koristila ovu iznimku, većinom za povećanje kapitala. “U svakom slučaju pozdravljamo ovu promjenu koja slijedi smjernice Europske unije koje imaju za cilj oživiti tržište kapitala, a obzirom na okruženje povijesno niskih kamatnih stopa nadamo se da će biti više izdavatelja koji će se odlučiti za prikupljanje kapitala putem burzi, budući da brojni investitori traže investicijske prilike”, naglasila je Gažić. Uz navedeno, jedna od značajnijih promjena odnosi se na poslovanje tržišnih posrednika koji obavljaju investicijske usluge zaprimanja i prijenosa naloga za trgovanje jednostavnim financijskim instrumentima ili investicijsko savjetovanje u odnosu na njih, stoji u priopćenju regulatora.

Zakonske izmjene predviđaju mogućnost da se za tu djelatnost registriraju i obrti (do sada su se za tu djelatnost mogli registrirati samo dionička ili društva s ograničenom odgovornošću), uz pojednostavljeni postupak licenciranja i manje stroge kadrovske i organizacijske uvjete. To će omogućiti primjeren zakonski okvir za tržišne sudionike koji namjeravaju poslovati isključivo na području Republike Hrvatske kao, primjerice, distributeri udjela u investicijskim fondovima ili poslovni partneri investicijskih društava koji trguju dionicama na Zagrebačkoj burzi. Sve to značit će pojednostavljenje i administrativno rasterećenje, a time i veću konkurentnost na tržištu te dugoročne koristi za klijente. Osim toga, izmjenama zakona Hanfa će dobiti dodatne ovlasti u segmentu korporativnog upravljanja u kompanijama čiji vrijednosni papiri kotiraju na burzi. Zakonskim dopunama dodatno će se osnažiti korporativno upravljanje izdavatelja bez dodatnih administrativnih ili financijskih tereta, a dorađene su i nadzorne mjere koje Hanfa može izreći kada financijske informacije izdavatelja ne budu izrađene u skladu s relevantnim smjernicama.

Nedavno doneseni novi Kodeks korporativnog upravljanja definirao je standarde upravljanja i transparentnosti poslovanja dioničkih društava čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi te će doprinijeti povećanju transparentnosti poslovanja društva, a u konačnici i kvalitetnijoj zaštiti ulagatelja. Prvi izvještaji Hanfi temeljem novog Kodeksa bit će zaprimani nakon stupanja na snagu zakonskih izmjena, već tijekom 2020. godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve u svemu našem tržištu dionica prijeti krah…

Ma koje ulaganje u dionice u Hrvatskoj. To je jedna velika prijevara. Dok menadžeri fondova bez ikakvog nadzora i odgovornosti ruše cijene dionica i prodaju ih svojoj rodbini ili svojim firmama nema sreće. Čak imaju i dogovorene šifre. Tako na HT kada se pojavi da netko prodaje 69 dionica svima koji prate znaju da će se iskrcati veći broj dionica za 3-4% manje vrijednosti. A najnoviji primjer je sa OPTIMA telekomom. Tu se prije početka prodaje na prodajnoj strani pojavi nekih 60.000 dionica koje se povuku prije početka prodaje, ali se onda oko 10,30 sati proda barem pola tih dionica uz pad od 5 i više %. A i politika Vlade sa plaćanjem poreza na kapitalnu dobit je pljačka. U svim poslovanjima ako prehodnih godina imate gubitak to vam se priznaje u godini gdje ste ostvarili dobit. Osim kod dionica i obveznica. Mali dioničari su imali takve gubitke kod Agrokora da se neće oporaviti godinama. Ali vladu briga. Ona se samo brinula o krupnim ribama. A i sami predstavnici Zagrebačke burze ide da to ne valja ali ne vrše pritisak na vladu da se stanje promjeni.

New Report

Close