Na krilima cjepiva, američki burzovni indeksi Dow Jones i S&P 500 u idućih godinu dana ojačat će još približno 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 25. studeni 2020. u 22:00
Foto: Pixabay

Analitičari tvrde da je dinamika proizvodnje i distribucije cjepiva glavni temelj njihovih prognoza.

Američki burzovni indeksi dohvatanjem novih rekordnih vrijednosti nisu iscrpili potencijal za daljnji rast, sugerira anketa Reutersa među analitičarima s Wall Streeta. Na američkim su burzama u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, zahvaljujući službenom otvaranju puta za prijenos vlasti u Bijeloj kući i nadi ulagača u gospodarski oporavak u 2021. godini, nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

Dow Jones skočio je 454 boda ili 1,54 posto, na 30.046 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,62 posto, na 3635 bodova, a Nasdaq indeks 1,31 posto, na 12.036 bodova. Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u povijesti, zahvaljuje se potvrdi američke Uprave za opće poslove (GSA) da izabrani predsjednik Joe Biden može službeno započeti proces preuzimanja vlasti. Ulagače je oraspoložila i vijest da Biden planira imenovati bivšu predsjednicu američke središnje banke Janet Yellen za ministricu financija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti. „Smanjila se nesigurnost u vezi prijenosa vlasti u Washingtonu, a čini se i da tržište podržava imenovanje Janet Yellen. Riječju, ovo je bio jedan od onih dobrih dana kada se sve stvari kreću prema gore”, kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird. S&P 500 indeks na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od travnja. Mjerilo 500 najvećih kompanija u SAD-u za ovu godinu bilježi rast od 10 posto, nakon što je od dna postignutog u ožujku odskočilo za nevjerojatnih 60 posto. Međutim, potencijal za daljnji rast i dalje postoji. Prema medijanu prognoza 40 analitičara u anketi Reutersa, S&P 500 bi kraj iduće godine mogao dočekati na 3900 bodova što je 9 posto više od sadašnje razine. No, prognoziranu razinu od 3600 bodova za kraj 2020. već je nadmašio. Što se tiče Dow Jonesa, financijaši ga krajem iduće godine više na 32.500 bodova što znači da će rasti još 10 posto.

Analitičari tvrde da je dinamika proizvodnje i distribucije cjepiva glavni temelj njihovih prognoza. U tom kontekstu vjeruju da će veći dio američkog stanovništva biti procijepljen nakon drugog polugodišta. S velikim uzletom gospodarstva koji bi potom trebao uslijediti, Wall Street bi trebao ukalkulirati i veliki oporavak zarada kompanija, ističe Jim Paulsen, glavni analitičar u tvrtki Leuthold Group koji prognozira vrijednost S&P-a 500 iduće godine od 4100 bodova. Nakon ovogodišnjeg pada od preko 15 posto, analitičari vjeruju da će zarade sastavnica S&P-a 500 iduće godine skočiti za 23 posto.

Na pitanje kada će se korporativne zarade vratiti na predpandemijsku razinu, 65 posto anketiranih smatra da će se to dogoditi u roku godine dana. Oporavak za najviše dvije godine očekuje 12 posto ispitanika, dok 24 posto smatra da će biti potrebno više od dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close