Na devastirajući Covid s 40 milijardi eura

Autor: Marta Duić , 17. ožujak 2020. u 22:00
Predsjednik EIB-a Werner Hoyer zaziva hitne reakcije /EIB

Krizni financijski paket bazirao bi se na uspostavi namjenskih jamstvenih programa za banke, pojasnili su iz EIB-a.

Europa treba snažan odgovor i treba ga odmah! Tim je riječima predsjednik Europske investicijske banke (EIB) najavio hitnu mobilizaciju “svježih” 40 milijardi eura za pomoć kompanijama Staroga kontinenta čije gospodarstvo, kaže, već trpi razarajući utjecaj pandemije koronavirusa.

“Covid-19 uzima tragičan danak kroz ljudske patnje diljem Europe i svijeta. EIB će, kao i u svim dosadašnjim krizama, pomoći i odmah ćemo se fokusirati na mjere za male i srednje tvrtke. One očajnički trebaju pomoć. U suradnji s Europskom komisijom, zemljama članicama i drugim financijskim partnerima razvili smo znatan financijski paket koji možemo pokrenuti odmah i to bez nužnosti novog zakonodavstva“, poručio je čelnik EIB-a Werner Hoyer.

Kako je precizirano u priopćenju te europske institucije, ovaj novi, krizni financijski paket bazirao bi se na uspostavi namjenskih jamstvenih programa za banke te bi se naslanjao na postojeće, a uključivao bi i linije za poticanje likvidnosti banaka kako bi se ojačali njihovi kapaciteti u financiranju obrtnog kapitala za SME sektor.

EIB spominje i programe kupnje vrijednosnih papira i to onih s imovinom kao kolateralom kako bi se bankama omogućio prijenos rizika na portfelj kredita za mala i srednja poduzeća.

Čelnik Europske investicijske banke apelirao je na sve članice Unije da uspostave značajni dodatni jamstveni program za EIB i nacionalne razvojne banke kako bi malim i srednjim tvrtkama zajamčile otvorene tokove financiranja, a dodaje da bi takvo paneuropsko jamstvo pozitivno utjecalo na  na povjerenju tržišta, ali i smih građana u ovo vrijeme neviđene nesigurnosti”, kaže Hoyer.

Nacionalne vlade savjetuje da garantna sredstva osiguraju korištenjem novca dostupnog kroz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM), a spominje i mogućnost formiranja zajedničkog, privremenog  fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close