Muskov xAI prikupio šest milijardi dolara financiranja

Autor: Domagoj Puljizović , 28. svibanj 2024. u 11:53
Na popisu ulagača najvjerniji su podupiratelji Elona Muska, tvrtke Kingdom Holding saudijskog princa Alwaleeda bin Talala, Valor Equity Partners i Vy Capital te fondovi Andreessen Horowitz i Sequoia Capital/Reuters

Startup osnovan prošle godine danas vrijedi 18 milijardi dolara procjenjuju ulagači.

Start-up tvrtka Elona Muska xAI, koja se bavi umjetnom inteligencijom, zatvorila je krug financiranja vrijedan šest milijardi dolara nakon što su ulagači procijenili vrijednost firme na 18 milijardi dolara.

Iako postoji tek nešto više od godinu dana, xAI se svrstava se među najbogatije potencijalne konkurente OpenAI-ju, koji je osigurao više od 13 milijardi dolara financiranja. Po prikupljenom kapitalu, xAI je usporediv s konkurentskim Anthropicom, koji je prikupio više od osam milijardi dolara od osnutka 2021. godine.

Na popisu ulagača u xAI nalaze se Muskovi najvjerniji podupiratelji, tvrtke Kingdom Holding saudijskog princa Alwaleeda bin Talala, Valor Equity Partners i Vy Capital sa sjedištem u Dubaiju te fondovi Andreessen Horowitz i Sequoia Capital smješteni u Silicijskoj dolini, piše Financial Times.

Ozbiljan konkurent Open AI-ju

Iako postoji tek nešto više od godinu dana, xAI se svrstava među najvažnije potencijalne konkurente OpenAI-ju.

Skupi modeli
Isti ulagači prethodno su podržali Muskovu akviziciju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara 2022. godine. Chatbot Grok koji je razvio xAI, usko je integriran s Muskovom društvenom platformom X, što mu daje pristup protoku podataka u stvarnom vremenu i velikoj publici potencijalnih korisnika.

Izrada velikih modela temeljenih na umjetnoj inteligenciji je skupa, a Nvidia, vodeći dobavljač AI čipova, izvijestila je o skoku prihoda od 262 posto zbog velike potražnje. Velike tvrtke poput Microsofta, Googlea i Mete uvelike ulažu u AI i infrastrukturu podatkovnih centara.

Ulagači su i dalje optimistični u pogledu novih sudionika i različitih pristupa velikim jezičnim modelima, koji pokreću Grok i ChatGPT. xAI-jev dogovor prati pariški Mistral, koji se približava krugu financiranja od 500 milijuna eura, dok ga ulagači procjenjuju na pet milijardi eura.

Novo ulaganje daje xAI-ju postinvesticijsku procjenu od 24 milijarde dolara. Tvrtka tvrdi da je postigla “značajne korake” u kratkom razdoblju, uključujući dodavanje mogućnosti obrade slika u Groku, objavljeno je u studenom.

Brzi napredak
xAI obećava nastavak brzog napretka s nadolazećim tehnološkim ažuriranjima i proizvodima, koristeći sredstva za lansiranje svojih prvih proizvoda, izgradnju infrastrukture i ubrzanje istraživanja i razvoja.

xAI ima za cilj “razumjeti pravu prirodu svemira”, pozicionirajući Grok kao “maksimalno traženu istinitonosnu” alternativu “politički korektnim” rivalima ChatGPT-u i Googleovom Geminiju.

Tijekom prikupljanja sredstava, podupiratelji drugih Muskovih pothvata, uključujući X i SpaceX, prvo su dobili odbijenicu da podupru xAI. Ulagači koji su postavljali pitanja o problemima u drugim Muskovim pothvatima bili su zamrznuti iz runde financiranja xAI-ja, istaknuo je jedan od sudionika.

Komentirajte prvi

New Report

Close