Musk prodao dionice Tesle u vrijednosti 5 milijardi dolara zbog rezultata ankete?

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2021. u 09:52
Foto: Reuters

Dionice tvrtke pale su za oko 16% u dva dana nakon što je anketa izašla u prilog njegovoj prodaji dionica, prije nego što su u srijedu ponovno zauzele poziciju.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je oko 5 milijardi dolara dionica te tvrtke. Prodaja dolazi nekoliko dana nakon što je pitao svojih 63 milijuna pratitelja na Twitteru treba li prodati 10 posto svog udjela u Tesli.

Dionice tvrtke pale su za oko 16% u dva dana nakon što je anketa izašla u prilog njegovoj prodaji dionica, prije nego što su u srijedu ponovno zauzele poziciju.

Tesla je najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, čija je vrijednost na burzi više od bilijun dolara.

Muskov trust prodao je gotovo 3,6 milijuna dionica Tesle, vrijednih oko 4 milijarde dolara.

Također je prodao još 934.000 dionica za oko 1,1 milijardu dolara nakon što je iskoristio opcije za stjecanje gotovo 2,2 milijuna dionica, prema prijavama američkom regulatoru burze.

Dokumenti su pokazali da je prodaja oko petine dionica izvršena na temelju unaprijed dogovorenog plana trgovanja postavljenog u rujnu, mnogo prije nego što je Musk na društvenim mrežama tijekom vikenda objavio objave o prodaji nekih njegovih dionica, piše BBC.

Musk je u subotu objavio anketu na Twitteru tražeći od svojih sljedbenika da glasaju o tome treba li prodati dio svog udjela u Tesli kako bi podmirio svoje porezne obveze.

“Ja ću se pridržavati rezultata ove ankete, kako god ona krenula”, proučio je. Anketa je privukla više od 3,5 milijuna glasova, a gotovo 58 posto glasalo je za prodaju dionica.

Musk je također naglasio da u Tesli ne prima plaću: “Imam samo dionice, tako da je jedini način da osobno platim poreze da prodam dionice”.

U sklopu posljednje transakcije koristio je dioničke opcije koje mu je proizvođač automobila dodijelio 2012. kao dio svoje plaće.

Takve transakcije pokreću porez na dohodak, koji se obično podmiruje novcem prikupljenim od trenutne prodaje nekih novostečenih dionica.

Bila je to njegova prva prodaja dionica od 2016. godine, kada je zadnji put iskoristio dioničke opcije. U to vrijeme također je prodao neke od dionica kako bi pokrio račun poreza na dohodak od blizu 600 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close