Moody’s podigao izglede rejtinga Zagrebu i ZG Holdingu

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2023. u 22:00
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević /E. Elveđi/PIXSELL

Uslijed uspješnog upravljanja gradom, Moody’s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike.

Rejting agencija Moody’s podigla je izglede za rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga, priopćili su iz Gradskog poglavarstva.

Napominju i slične dugoročne izglede za makroekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i doprinijeti nastavku smanjenja duga sljedećih godina.

Uslijed uspješnog upravljanja gradom, Moody’s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike. Govoreći o zaštiti okoliša, ističu uspješnu zaštitu od poplave te nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika, a pridodaju visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge. Niski upravljački rizici proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, navodi Moody’s.

Na kreditni rejting ZG Holdinga prvenstveno utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ističe kako kreditni rejting ima važnu ulogu u mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu, budući da veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača.

“Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane”, tvrdi Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close