MOL osigurao sirovu naftu sa vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i JANAF-a

Autor: Objava za medije , 20. ožujak 2023. u 17:30
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dopremanjem sirove nafte Azeri Light s vlastitih polja u Azerbajdžanu, MOL Grupa napravila je povijesni korak u zaokruživanju proizvodnog procesa „od polja do vozila“ i diverzifikaciji opskrbe.

MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi. Ovo je veliki korak u naporima kompanije da poveća svoju fleksibilnost u nabavi sirove nafte. Također, dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj u Hrvatskoj i zatim transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom uspješna je priča za MOL Grupu: predstavlja zaokruživanje njezinog lanca vrijednosti s obzirom na to da će prerađivati i prodavati derivate rafinirane u jednoj od vlastitih rafinerija upotrebom sirove nafte proizvedene na polju čiji je suvlasnik. Nafta će se od naftnog terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC, koji je također u suvlasništvu MOL Grupe. Po dolasku iz Ceyhana u Omišalj, teret od 90.000 tona sirove nafte transportirat će se Jadranskim naftovodom u Slovnaftovu rafineriju.

Testna proizvodnja derivata od nafte Azeri Light proizvedene na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli – u kojem je MOL Grupa vlasnik udjela od 9,57 % – počet će u travnju. Do ovoga dolazi nakon uspješnog testiranja nekoliko vrsta nafte s Bliskog istoka i Kaspijskog područja u Slovnaftovoj rafineriji te predstavlja još jednu važnu prekretnicu na putu MOL Grupe prema većoj fleksibilnosti u nabavi sirove nafte uslijed europskih sankcija na izvoz derivata iz država članica EU-a.

„Dolazak ove pošiljke sirove nafte Azeri Light izvanredan je događaj za nas jer dodatno pokazuje našu fleksibilnost u nabavi sirove nafte. To također označava novu priliku da zaokružimo cijeli lanac vrijednosti u našoj proizvodnji, što je uvijek veliko postignuće. MOL Grupa na umu ima regionalnu sigurnost opskrbe, stoga nam je posebno drago što možemo doprinijeti opskrbi regije SIE vlastitom sirovom naftom“, istaknuo je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik Rafinerija i marketinga u MOL Grupi.

MOL Grupa želi postati još važnija gospodarska poveznica između Azerbajdžana i srednje i istočne Europe. 2020. godine kompanija je preuzela 9,57 % udjela u naftnom polju ACG, jednom od vodećih polja azerbajdžanskog gospodarstva, kao i 8,9 % u naftovodu BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan).

“Ova isporuka označava prekretnicu jer još jednom opravdava našu odluku da postanemo glavni dioničar u naftnom polju ACG u Azerbajdžanu. Sposobnost opskrbe naših rafinerija izvorima sirove nafte izvan Europe daje nam dodatnu otpornost tijekom razdoblja brzih promjena. Imamo fleksibilnost odlučivanja o tome hoćemo li prodati svoj udio nafte proizvedene u ACG-u ili ćemo je dovesti u našu ključnu regiju kako bismo doprinijeli europskoj sigurnosti opskrbe energijom. Nadalje, to je sjajna prilika za jačanje suradnje između ključnih odjela MOL Grupe, Istraživanja i proizvodnje nafte i plina te Rafinerija i marketinga“, rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

MOL Grupa treći je najveći investitor u projekt ACG, nakon BP-a i SOCAR-a. Ovo polje predstavlja 15 % ukupne proizvodnje MOL Grupe i 25 % ukupnih rezervi. Naftovod BTC ima potencijal igrati važnu ulogu u MOL-ovoj isporuci nafte rafinerijama MOL Grupe u Bratislavi u Slovačkoj, kao i Százhalombatti u Mađarskoj.

MOL nastavlja uvoziti rusku sirovu naftu (REBCO) putem naftovoda Družba jer je smatra da je najbolji način za jamčenje sigurnosti opskrbe gorivom u regiji srednje i istočne Europe zadržati tradicionalne opskrbne kanale dok istražuje i osigurava alternativne.

Komentirajte prvi

New Report

Close