Mogući porast inflacije odgađa novi pad kamata

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2019. u 22:00
Trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, Foto: 
REUTERS

Podaci s američke burze rada utjecali na kotacije dionica.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, dok plaće rastu. Dow Jones ojačao je 69 bodova ili 0,26%, na 26.797 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09%, na 2978 bodova.

Nasdaq indeks oslabio je 0,17% na 8103 boda. U fokusu ulagača bilo je izvješće o zapošljavanju u SAD-u koje je pokazalo da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna satnica porasla je 0,4% na mjesečnoj i 3,2 na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, time i cijelog gospodarstva. Zato je nejasno ima li razloga za novo smanjenje ključnih kamatnih stopa Feda, nakon što su ljetos srezane za 0,25%. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva.

Dodao je da ni američko ni svjetsko gospodarstvo vjerojatno neće ući u recesiju. Analitičari su podijeljeni u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata, pa je na tržištu vladao oprez. S obzirom na usporavanje zapošljavanja, Fed bi mogao smanjiti kamate u rujnu, no kako plaće snažno rastu, očekuje se rast potrošnje, ali i inflacije, pa se Fed može i suzdržati od toga, objašnjava Keith Buchanan iz tvrtke Globalt. U proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1,5%, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,8%. Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close