Mogu li lokalne vlasti izdržati pritisak ili će u minus?

Autor: Darko Bičak , 28. studeni 2022. u 07:00

Struka, gradonačelnici, čelnici ministarstava o energetskim izazovima gradova i općina.

Globalni geopolitički sukobi i sve veća ekonomska neizvjesnost nametnuli su proteklih mjeseci sve važniju temu energetske održivosti. No dosad je u fokusu javnosti bilo kako će se s velikim energetskim izazovima nositi oni najveći i najmanji – države i njihovi građani. U sredini između njih našle su se jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine, čiji se čelnici također svakodnevno suočavaju s posljedicama energetske i financijske krize…

Kako tijekom zime osigurati grijanje brojnih gradskih institucija, ustanova, vrtića i škola, a istodobno se zadržati u strogim okvirima vlastitih proračuna? Mogu li gradovi i općine uopće izdržati financijski pritisak rasta cijena energenata ili bi neki mogli završiti i u minusu? Kako povećati energetsku održivost svoje lokalne zajednice u mjesecima i godinama koje su pred nama? I ono najvažnije, hoće li se cjenovni pritisci prema jedinicama lokalne samouprave preliti i na njihove građane, odnosno mogu li gradovi i općine možda i pomoći svojim građanima da lakše prebrode inflacijsku i energetsku krizu? Na sva ta pitanja pokušat će odgovoriti poslovna konferencija “Energetski izazovi gradova i općina” koja će u srijedu, 30. studenog, u Đurđevcu na jednom mjestu okupiti vodeće ljude hrvatskih gradova i općina, kao i eminentne predstavnike stručne i poslovne javnosti. Svi zajedno će na licu mjesta moći razmijeniti ideje i rješenja za energetske probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

Pitanje poslovnih zona

Konferencija “Energetski izazovi gradova i općina” održat će se od 10 do 14 sati u đurđevačkom Domu kulture, a organizatori su internetski portal Energetico, Poslovni dnevnik i Grad Đurđevac, a partneri konferencije su Sveučilište Sjever, GIU Obnovljivi izvori energije Hrvatske te portal Gradonačelnik.hr.

Prvi panel pod nazivom “Uloga energetike u planiranju poslovnih zona” bavi se ozbiljnom analizom dosadašnjeg načina osnivanja lokalnih poslovnih zona po principu “Na rubu urbanog područja imamo veliko zemljište za proizvodne hale”, uz zajedničko promišljanje kako postojeće ili nove poslovne zone kroz energetska rješenja učiniti privlačnijima za poduzetnike i investitore.

4 panela

predviđena su u programu konferencije u Đurđevcu

Najavljeni panelisti su predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Koščec, direktor Osatina grupe Mirko Ervačić, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska Igor Benaković i tehnički direktor Energovizije Ivan Šimić. U drugom panelu “Energetska samodostatnost gradova i općina” vodeći ljudi jedinica lokalne samouprave iznosit će svoje probleme i izazove s kojima se suočavaju, a predstavnici resornih ministarstva predstavit će moguća rješenja i prilike koje se pružaju kroz europske fondove. Raspravljat će đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, zatim direktorica GIU Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja Ivo Milatić, gradonačelnica Samobora dr. sc. Petra Škrobot, voditelj Službe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Lovre Karamarko i Svibor Jančić iz Zelene energetske zadruge.

”Neiskorišteni potencijali geotermalne energije” tema je trećeg panela, namijenjenog dosad u Hrvatskoj slabo iskorištenom resursu geotermala. Kakvi su stvarni potencijali hrvatskih geotermalnih izvora, jesu li oni dosad bili neopravdano zanemareni i kako ubrzati razvoj domaćeg geotermalnog sektora, bit će analizirani iz kuta stručne javnosti, ali i kroz iskustva onih koji već provode konkretne geotermalne projekte u Hrvatskoj. Najavljeni panelisti su bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dr. sc. Sanja Živković iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, prof. dr. sc. Tomislav Kurevija s Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta u Zagrebu, gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, direktor Bukotermala Alen Požgaj i Martina Tuschl iz Agencije za ugljikovodike.

Razmjena iskustava

Četvrti panel “Znanost u energetskoj i zelenoj tranziciji” razmotrit će izazove koje pred hrvatske gradove i općine postavljaju politike i strategije Europske unije, ali i ukazati na važnost hrvatskih znanstvenika u iznalaženju konkretnih i primljenjivih rješenja za budući rast i razvoj. Sudionici su preof. dr. sc. Krunoslav Hajdek i dr. sc. Božo Smoljan sa Sveučilišta Sjever, predsjednik Fokusa Davor Nađi, voditeljica klimatskih projekata FZOEU dr. sc. Nirvana Franković Mihelj i predsjednik Uprave Rasco Ivan Franičević.

Više od 20 stručnih panelista tijekom konferencije fokusirat će se na trenutačne, ali i buduće energetske izazove hrvatskih gradova i općina, a krajnji cilj konferencije je razmjena konkretnih iskustava, problema i rješenja koja će pozitivno utjecati na energetsku stabilnost domaćih jedinica lokalne samouprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close