MMF u niskom startu, zbog pandemije spreman ‘otključati’ bilijun dolara kreditnog potencijala

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2020. u 22:00
Najsiromašnijima bi se mogao otpisati dio dugova, rekla je Kristalina Georgieva/REUTERS

Međunarodni monetarni fond već ima 400 aktivnih aranžmana ukupno ‘teških’ oko 200 milijardi dolara.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda stigla je poruka da je ta globalna institucija zbog koronavirusa u “niskom startu” i spremna osloboditi čak bilijun dolara kreditnog potencijala kako bi zemljama diljem svijeta pomogla u borbi s humanitarnim i gospodarskim posljedicama koronavirusa.

“Kao prvu liniju obrane Međunarodni monetarni fond spreman je pokrenuti svoj fleksibilan i hitan odgovor na ovu svjetsku krizu koji podrazumijeva i brzu isplatu”, rekla je Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

Podsjetila je kako Fond već ima 400 aktivnih aranžmana ukupno “teških” oko 200 milijardi dolara te je napomenula da  se kroz te programe može pokrenuti i novi “alat” za rapidnu distribuciju kriznog financiranja.

Prva žena Međunarodnog monetarnog fonda pritom se osvrnula i na najsiromašnije države koje će globalna kriza uzrokovana koronavirusom osobito  teško pogoditi.

Georgieva kaže da bi Međunarodni monetarni fond kroz svoj posebni program namijenjen suzbijanju posljedica katastrofa najsiromašnijim zemljama mogao hitno oprostiti dio dugova.

Takav manevar, uvjerava ona, mogao bi osloboditi ključne financijske resurse, prije svega za zdravstvenu potrošnju te suzbijanje i ublažavanje posljedice pandemije koja je “na koljena” bacila gotovo cijeli svijet.

Komentirajte prvi

New Report

Close