Prvi na svijetu uvode bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja: Svjetski financijski policajac poslao im je upozorenje

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2021. u 08:26
foto: pixabay

Plan se temelji na pilot projektu “Bitcoin Beach”, surferskom resortu gdje se bitcoin koristio svakodnevno.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je države koje razmatraju korištenje kriptovaluta kao službenog sredstva plaćanja, svega mjesec dana uoči korištenja bitcoina u El Salvadoru čime će ta država postati prva na svijetu.

Svjetski financijski policajac upozorio je kako bi rašireno korištenje kriptovaluta moglo zaprijetiti “makroekonomskoj stabilnosti”, a potencijalno i narušiti financijski integritet, kroz vezu kriptovaluta i nezakonitih aktivnosti, prenosi Financial Times.

Valja naglasiti kako se MMF nije izravno referirao na odluku vlade El Salvadora. Međutim, u kontekstu pregovora s tom južnoameričkom državom oko milijardu dolara zajma, uvođenje bitcoina u platni sustav može zakomplicirati međusobne odnose.

“Ne mislim da su razmišljali o svim implikacijama”, osvrnuo se na odluku salvadorske vlade Ricardo Castaneda, stariji ekonomist i koordinator za El Salvador u think-tanku Icefi. “To je eksperiment. Bit će zanimljivo vidjeti funkcionira li ili ne, ali su implikacije vrlo ozbiljne”, smatra Castaneda.

Podsjetimo, odlukom predsjednika Nayiba Bukelea, bitcoinom će se od 7. rujna u El Salvadoru moći plaćati doslovno sve, od kave u kafiću do poreza. On smatra da će to otključati prosperitet i ponuditi “veliki skok naprijed čovječanstvu”.

Plan se temelji na pilot projektu “Bitcoin Beach”, surferskom resortu gdje se bitcoin koristio svakodnevno. Projekt je pokrenut 2019. uz podršku anonimnog američkog donatora.

Međutim, istraživanje tamošnje Komore trgovine i industrije pokazuje da 90 posto poduzetnika ne želi obvezu prihvaćanja bitcoina kao platežnog sredstva i skloniji su dolaru.

K tome, anketa sveučilišta Francisco Gavidia pokazuje kako 44 posto stanovnika smatra da će to pogoršati stanje u gospodarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close