MMF očekuje 3,2 posto rasta globalnog gospodarstva ove godine

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2024. u 18:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Najbrži rast ove godine prognozira se Indiji čiji bi BDP trebao biti 6,8 posto veći nego lani.

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je u utorak podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini i posustalu eurozonu pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,2 posto, 0,1 postotni bod više od siječanjskih očekivanja, a istim tempom trebalo bi porasti i u 2025.

Zimske prognoze Fonda obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine gospodarstava. Usporedbe radi, prosječan rast svjetskog gospodarstva u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto.

0,8

posto rasta BDP-a eurozone očekuje MMF u 2024.

Dno krajem 2022.
“Rast svjetskog gospodarstva dotaknuo je dno krajem 2022., kliznuvši na 2,3 posto. Prema našim najnovijim projekcijama za svjetsko gospodarstvo, rast će ove i iduće godine ostati stabilan, na 3,2 posto”, napisao je u blogu glavni MMF-ov ekonomist Pierre-Olivier Gourinchas.

Većina pokazatelja i dalje signalizira blago usporavanje rasta, naglasio je dužnosnik MMF-a, dodajući da predviđaju manje “ožiljaka” u gospodarstvu nakon kriza u protekle četiri godine, ali uz razlike od zemlje do zemlje.

“Otporan rast i naglo usporavanje inflacije signaliziraju povoljna kretanja na strani ponude, uključujući splašnjavanje šokova cijena energije i nevjerojatan oporavak ponude radne snage, podržan u mnogim naprednim gospodarstvima snažnom imigracijom”, napominje MMF-ov glavni ekonomist.

Globalna trgovina robom i uslugama trebala bi prema najnovijim MMF-ovim izračunima porasti za tri posto u 2024. i za 3,3 posto u 2025., nešto slabije nego što su predviđali u zimskom izvješću. Povijesni prosjek iznosi 4,9 posto.

Snažan rast SAD-a

Fond američkom gospodarstvu predviđa 2,7-postotni rast u 2024., snažniji za 0,6 postotnih bodova od zimskih projekcija.

Posustala eurozona
Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem predviđaju 2,7-postotni rast u 2024., 0,6 bodova snažnije od zimskih projekcija. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto.

Snažan rast SAD-a u posljednje vrijeme odražava solidnu produktivnost i pojačano zapošljavanje, ali i snažnu potražnju, objašnjavaju u MMF-u, dodavši da se aktivnost “pregrijala”, što znači da središnja banka mora biti oprezna pri spuštanju kamatnih stopa zbog mogućeg rasplamsavanja inflacije.

Rast cijena mogao bi ponovo ubrzati i u eurozoni zbog kontinuirano snažnog rasta plaća i tvrdokorno snažnog poskupljenja usluga, ali nema puno naznaka “pregrijavanja”, ističu.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine porasti 0,8 posto, prognoziraju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će ubrzati na 1,5 posto.

Među ‘velikim’ gospodarstvima svijeta najveći rast u ovoj godini očekuju u Indiji, po stopi od 6,8 posto. Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, u 2025. usporiti na 4,1 posto. Rusko gospodarstvo trebalo bi porasti za 3,2 posto ove godine, a iduće značajno usporiti, na 1,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close