MMF ne odustaje od otpisa dijela grčkog dužničkog bremena

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2017. u 22:01
Christine Lagarde, direktorica MMF-a/REUTERS

Grčkoj se mora oprostiti dio kamata, produžiti dospijeće glavnice i uvesti mehanizam prilagodbe otplate.

Dio grčkoga duga mora se otpisati ako međunarodni kreditori žele da Međunarodni monetarni fond (MMF) sudjeluje u financijskoj pomoći toj državi, izjavila je direktorica te institucije Christine Lagarde. "Za naše sudjelovanje i našu financijsku pomoć mnogo više stvari oko restrukturiranja duga mora biti razjašnjeno, definirano i odobreno", kazala je za CNBC šefica MMF-a.

'Vrući krumpir' 
Restruktruranje kako ga vidi svjetski financijski policajac znači otpis dijela kamata, produženje dospijeća dijela duga te mehanizam prilagodbe otplate temeljen na ekonomskom rastu. Podsjetimo, MMF nije želio sudjelovati u trenutnom, trećem paketu financijske pomoći Grčkoj jer ne vjeruje u mogućnost da Atena može vratiti dugove bez dijela otpisa.

 

8,5 mlrd.

eura vrijednu tranšu odobrili su ministri eurozone

No, to je pitanje "vrući krumpir" za europske kreditore. Ministri financija eurozone postigli su dogovor o odobravanju najnovije tranše financijske pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8,5 milijardi eura. Najnovija tranša pomoći će Grčkoj u sprečavanju nove dužničke krize u srpnju kada na naplatu dospijeva slijedećih sedam milijardi duga za zajmove. Christine Lagarde kazala je, pak, kako će ona svom izvršnom odboru načelno predložiti odobrenje.

Njemačka je voljna 
MMF je prihvatio da Grčkoj ponudi standby aranžman od dvije milijarde dolara, ali tek nakon postizanja potpunog dogovora o dodatnim mjerama o olakšanju duga.

Njemačka, koja inzistira na strogim uvjetima za nastavak pomoći, voljna je razmotriti ublažavanje grčkog dužničkog tereta nakon što sljedeće godine istekne trenutni paket pomoći. No, iz Berlina su već ranije poručili kako ne dolazi u obzirnjihovo sudjelovanje u četvrtom paketu pomoći bez sudjelovanja MMF-a. Nakon odobrenja isplate grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u petak da će Grčka uskoro financijski stajati na svojim nogama. Poduzeli smo odlučan korak koji će našu državu izvesti iz ekonomske krize", poručio je Cipras.

Komentirajte prvi

New Report

Close