MMF: Kina ima alate da spriječi prelijevanje problema Evergrandea u sistemsku krizu

Autor: Ana Blašković , 22. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Spas nekretninskog diva zahtijevat će promjenu regulative, smatra Fond.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je u srijedu da kineska vlada ima alate kojima može spriječiti da financijski problemi nekretninskog giganta Evergrandea prerastu u sistemsku krizu. Tom jasnom porukom MMF je dao do znanja Kini da očekuje njezin angažman u sprečavanju prelijevanja dužničke krize te kompanije na azijska, odnosno globalna tržišta.

“Sektor nekretnina veliki je dio kineskog gospodarstva i potencijalna propast Evergrandea mogla bi imati posljedice po gospodarsku aktivnost i financijsku stabilnost, rekla je glavna ekonomistica Fonda Gita Gopinath, a prenosi Reuters. “Vrlo pomno pratimo događaje u Kini”, dodala je glavna ekonomistica MMF-a ističući da rješenje problema prezaduženog sektora zahtijeva izmjenu regulative.

Odgoda isplate

“I dalje smatramo da Kina ima alate i prostor za mjere koji bi spriječili da ovo preraste su sistemsku krizu”, rekla je dužnosnica MMF-a. Prema dostupnim informacijama, kineski Evergrande nagomilao je 300 milijardi dolara dugova.

U srijedu je priopćeno da je s domaćim (onhore) kreditorima postignut dogovor o odgodi plaćanja 35,9 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu u rujnu 2025. godine. Dogovor o odgodi isplate postignut je u “pregovorima izvan tržišta”, istaknuto je u priopćenju.

Ulagači diljem svijet sa strahom čekaju četvrtak, datum kada bi Evergrande trebao platiti svojim ulagačima 83,5 milijuna dolara kamata na obveznicu. Riječ je o vrijednosnici s dospijećem glavnice u ožujku 2023. godine, no ta se obveza u priopćenju nije spominjala. U idućem koraku, već idućeg tjedna na naplatu stiže dodatnih 47,5 milijuna kuna kuponskih kamata na obveznice koje dospijevaju godinu dana poslije tog datuma, u ožujku 2024. godine. Kako smo ranije pisali, ne uspije li ovog tjedna ispuniti svoje financijske obveze, Evergrande neće i formalno biti u ‘defaultu’ budući da ima 30 dana vremena da ispoštuje obveze prema ulagačima.

Vrh sante leda

Dužnička kriza kineske kompanije izazvala je nervozu na globalnim tržištima kapitala budući da je niz velikih financijskih institucija izravno ili neizravno izložen Evergrandeu. Jasno je da je moguć ‘default’ na isplatu kamate tek vrh sante leda prezadužene kompanije, ključno je pitanje ima li može li uopće vratiti glavnice.

U smirivanje situacije uključila se i kineska središnja banka koja je opipljivu nervozu na tržištima kapitala, a koja se izvjesno može pretvoriti u novu krizu zbog gusto isprepletenih izloženosti globalne financijske industrije, ubrizgavanjem 90 milijardi juana u bankarski sustav. Preračunato, injekcija je teška 14 milijardi dolara i snažan je signal da je monetarna vlast spremna pružiti podršku tržištu u napeto očekivanom restrukturiranju duga Evergrandea, zaključuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close