MMF bio mogao podijeliti 650 milijardi dolara članicama

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2021. u 21:59
Kristalina Georgieva, izvršna direktorica MMF-a, Foto: Shutterstock

Prema pisanju Reutersa, odobri li odbor guvernera taj potez, bit će to najveća podjela u 77-godišnjoj povijesti Međunarodnog monetarnog fonda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) do kraja kolovoza podijelit će svojim članicama 650 milijardi dolara vrijednih specijalnih prava vučenja (SPV), valute tog međunarodnog kreditora, objavio je Reuters. Izvršni odbor MMF-a dao je zeleno svjetlo na prijedlog o podjeli, a prema riječima izvršne direktorice Kristaline Georgieve sada će prijedlog izložiti odboru guvernera koji čine predstavnici 190 zemalja članica. “Bude li odobren, očekujemo da će podjela specijalnih prava vučenja biti završena do kraja kolovoza”, rekla je čelnica MMF-a. Hrvatska, primjerice, kod MMF-a ima SPV-ova u vrijednosti 2,69 milijardi kuna.

U priopćenju objavljenom uoči dvodnevnog sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka članica skupine G20 u Veneciji proteklog vikenda Georgieva je naglasila da će “to pomoći svijetu”. “Podjela prava ojačat će likvidnost i rezerve svih naših članica, potaknuti povjerenje i poduprijeti otpornost i stabilnost svjetskog gospodarstva”, napominje čelnica Fonda.

Prema pisanju Reutersa, odobri li odbor guvernera taj potez, bit će to najveća podjela u 77-godišnjoj povijesti Međunarodnog monetarnog fonda. Prošli puta Fond je izdavao SPV-ove 2009. u vrijednosti 250 milijardi dolara za ublažavanje globalne financijske krize. Inače, specijalna prava vučenja su MMF-ova valuta, a temelje se na košarici sastavljenoj od dolara, eura, jena, funte i juana.

Ipak, da bi ih mogle trošiti, članice kojima će biti podijeljene moraju pronaći zemlju partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute, piše Reuters. Podjela novih prava vučenja, koju su članice skupine G20 poduprle u travnju, povoljno će utjecati na sve zemlje-članice, rekla je Georgieva. Posebno bi pak trebala pomoći ranjivim zemljama da se uspješnije nose s korona krizom.

MMF će idućih mjeseci surađivati sa zemljama članicama na “identifikaciji održivih opcija dobrovoljnog usmjeravanja SDR-ova iz bogatijih članica u potporu onim siromašnijima i ranjivijima”, najavila je čelnica Fonda. U petak i subotu su financijski dužnosnici G20 razgovarali o potencijalnim mehanizmima distribucije SDR-ova zemljama s niskim dohotkom, ali i pojedinim ranjivim zemljama sa srednjim dohotkom i malim otočnim zemljama, zaključuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close