Mirovinsko osiguravajuće društvo kroz obveznice osigurava isplate mirovina

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2020. u 22:00
Objava podataka dat će uvid u kapitalnu poziciju i stabilnost MOD-a, smatra Hanfa/SHUTTERSTOCK

Glavnina imovine, odnosno 86 posto, uložena je u državne obveznice, pa je u tom pogledu MOD konzervativniji od mirovinaca.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od mjesečnog izvješća za svibanj počela je objavljivati dodatne podatke o mirovinskim osiguravajućim društvima (MOD) koji pružaju jasniju sliku u što se ulaže imovina radi isplate budućih mirovina.

Kako stoji u priopćenju objavljenom na Hanfinim stranicama, isplate mirovina iz drugog i trećeg stupa mirovinskog sustava kontinuirano dobivaju na važnosti. Stoga i mirovinska osiguravajuća društva, putem kojih se najveći dio tog novca isplaćuje, postaju sve prominentniji agenti u okviru sektora financijskih usluga, ističe Hanfa.

Podizanje transparentnosti

„S namjerom podizanja transparentnosti i razine kvalitete izvješćivanja zainteresiranih dionika i opće javnosti, Hanfa je odlučila proširiti izvještajni skup podataka mirovinskih osiguravajućih društava u vidu dodatnih tablica koje će se redovito objavljivati u okviru mjesečnog izvješća.

Proširenjem izvještavanja moći će se pratiti kretanje imovine MOD-a, posebno onog dijela koji je uložen u različite financijske instrumente s ciljem pokrivanja procijenjenih budućih obveza isplate mirovina na temelju sklopljenih ugovora“, pojašnjava Hanfa. Osim toga, solventnost i financijski rezultat poslovanja, odnosno profitabilnost dat će uvid u kapitalnu poziciju i stabilnost MOD-a, naglašava regulator.

S obzirom na više mirovinskih programa koji se nude osiguranicima prilikom odlaska u mirovinu, strukturu odobrenih programa, odnosno njihovu komparativnu atraktivnost moći će se pratiti kroz iznos sadašnje vrijednosti procijenjenih budućih obveza isplate mirovina po sklopljenim ugovorima formiranima za pojedini mirovinski program, smatra Hanfa.

Vrlo dobro kapitalizirani

Unatoč lanjskim najavama da će država formirati svoj MOD, u Hrvatskoj za sada postoji samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo, ono Raiffeisenovo (RMOD).

Podaci iz Hanfine statistike pokazuju da je to RMOD na kraju prvog tromjesečja raspolagao sa 919,5 milijuna kuna imovine, a da je za prva tri mjeseca ostvarena dobit od 2,2 milijuna kuna. Za usporedbu, u istom lanjskom razdoblju dobit je iznosila manje od 200.000 kuna.

912,8

milijuna kuna iznosi imovina mirovinskog osiguravajućeg društva uložena za pokriće tehničkih pričuva

Mirovinsko osiguravajuće društvo i vrlo je dobro kapitalizirano s obzirom da raspolaže sa 47,3 milijuna kuna kapitala, a granica solventnosti iznosi 29,5 milijuna kuna. Pregled ulaganja za pokriće tehničkih pričuva ne sadrži velika iznenađenja s obzirom na očekivanu konzervativnu ulagačku politiku.

Tako je glavnina imovine od 912,8 milijuna kuna, odnosno 784,9 milijuna kuna ili 86 posto uložena u državne obveznice.

U tom pogledu MOD je konzervativniji ulagač od obveznih mirovinskih fondova koji su ukupno 68 posto uložili u državne obveznice, a u najbrojnijoj B kategoriji 67 posto. Od ostalih ulagačkih stavki MOD-a, gotovina zauzima 5,2 posto udjela, odnosno 47,7 milijuna kuna, a udjeli u investicijskim fondovima 4,2 posto imovine, ili 38,1 milijun kuna.

Depoziti čine 2,7 posto uložene imovine, odnosno 25 milijuna kuna, a korporativne obveznice 1,8 posto što je 16,5 milijuna kuna. U dionice je uložen zanemariv udjel od 0,06 posto, odnosno skromnih 574.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close