Mirovinski fondovi ostali bez 3,3 milijarde kuna

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2022. u 06:44
Rat u Ukrajini donio je dodatni šok na globalnim tržištima kapitala/Reuters

Gubici na domaćim i stranim financijskim tržištima prelili se i na najveće ulagače.

Pad vrijednosti na financijskim tržištima uslijed prošlomjesečnih makroekonomskih neizvjesnosti i izbijanja rata u Ukrajini odrazio se i na imovinu domaćih mirovinskih fondova.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), eskalacija geopolitičkih tenzija u drugoj polovici veljače kreirala je dodatan vanjski šok na cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima.

“Posljedično se neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) u veljači smanjila za 3,1 milijardu kuna (2,35 posto) te je iznosila 129,99 milijardi kuna krajem mjeseca.

Negativna kretanja na financijskim tržištima odrazila su se i na mjesečne prinose Mirexa, koji su u veljači pali 3,92 posto za kategoriju A, 2,76 posto za kategoriju B i 1,90 posto za kategoriju C”, poručili su iz Hanfe.

Time su godišnji prinosi Mirexa iznosili 6,88 posto za kategoriju A, 2,89 posto za kategoriju B dok kategorija C bilježi minus od i 2,03 posto. Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju veljače iznosila su 83,6 milijarde kuna (64,25 % ukupne imovine) te se njihov udio povećao za 2,3 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 1,08 postotnih bodova na mjesečnoj razini te su ona iznosila 26,5 milijardi kuna, odnosno 20,37 posto imovine OMF-ova. Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 12,18 posto, a ulaganja u strane dionice 8,20 posto.

Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 15,4 milijardi kuna (11,85 posto imovine) te je njihov udio u ukupnoj imovini povećan za 0,77 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Novac i depoziti iznosili su 4 milijarde kuna(3,08 % imovine).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u veljači je smanjena za 209,8 milijuna kuna (2,68 posto) te je iznosila 7,62 milijarde kuna.

Mjesečni prinosi DMF-ova kretali su se u negativnom području, od 5,53 posto minusa da do 1,65 posto pada. Prinosi na godišnjoj razini kreću se u rasponu od -2,56 posto do 5,27 posto. Kod strukture ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice s udjelom od 54,49 posto te dionice s 24,83 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mirovinski fondovi su protivno interesu građana RH čije novce za mirovine čuvaju i upravljaju njima podržali štetnu dokapitalizaciju Dalekovoda d.d. i svjesno se odrekli oko 15-20 milijuna kuna odnosno poklonili naših 15-20 milijuna kuna novim vlasnicima Dalekovoda d.d. tj. Končaru i novoosnovanoj sumnjivoj firmi s Malte Construction Line(DA, NI VIŠE NI MANJE NEGO MALTE)  koju su osnovali hrvatski državljani iza kojih stoji šef PPD-a Pavao Vujnovac.

Dakle, mirovinski fondovi se bez ikakvog valjanog objašnjenja odriču naših novaca u korist nečijih privatnih interesa i onda kakda ih Udruga malih dioničara Dalekovoda dopisom pita zašto su to učinili i koja je ekonomska opravdanost takvih poteza oni ne odgovaraju.

 

U normalnoj državi za ovakav kriminal,  gdje se novci građana te države poništavaju za korist privatnih osoba i interesa bi se odgovaralo, ali po ovome je očito da vlast i politika podržava ovakve radnje i štiti sve to i ne može im nitko ništa.

 

za proslu su dobili bonuse, za ovu nece i to je to…a nas raju tko sisa  .. a samo mi pusimo

New Report

Close